Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

#NobodysDoll

Oppfordrer kvinner til å droppe utringede kjoler og høye hæler

På filmfestivalen i Berlin.

NEI TIL HØYE HÆLER: Skuespiller Anna Brüggemann oppfordere sine kvinnelige kollerger til å droppe utfordrende klesplagg og høye hæler på filmfestivalen i Berlin, og heller ta på joggesko - eller kanskje gummistøvler.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NEI TIL HØYE HÆLER: Skuespiller Anna Brüggemann oppfordere sine kvinnelige kollerger til å droppe utfordrende klesplagg og høye hæler på filmfestivalen i Berlin, og heller ta på joggesko - eller kanskje gummistøvler. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en slags forlengelse av metoo-kampanjen lanserer den tyske skuespilleren Anna Brüggemann #NobodysDoll på filmfestivalen i Berlin, som pågår nå. Målet er likestilling på den røde løperen og mindre søkelys på sex og kjønn.

- Salgbare eller ikke

Anna Brüggemann sier, ifølge The Guardian, at hun ønsker å utfordre «det patriarkalske blikket» som kvinnene møter på filmfestivaler generelt og på røde løpere spesielt.

Hun vil inspirere sine medsøstre til å kle seg slik de selv vil - uavhengige av konvensjoner og forventninger.

- Å gå på den røde løperen er som å bli satt tilbake til 1950-tallet. Det blir forventet at kvinner skal presse seg inn i tettsittende, utringende kjoler og balansere på helt usannsynlige høye hæler for å vise oss fram for menn som skal bedømme om vi er salgbare eller ikke, sier Anna Brüggemann til avisa.

T-skjorter og treningsbukser

Brüggemann (36) er en kjent tysk tv- og filmskuespiller, og har fått med seg andre tyske kvinnelige kolleger på #NobodysDoll-oppfordringen.

Hun vil at skuespillere skal vise sterke fram og ukonvensjonelle kvinneroller.

- Cowboystøvler, skinnjakker, t-skjorter og treningsbukser. Eller en utringet kjole, hvis du ønsker det. Det viktigste er at vi selv bestemmer og kler oss i det vi føler oss komfortable med, sier hun.

- Eller menn i høye hæler

Reaksjonen på #NobodysDoll er, ifølge Brüggemann, overveldende - og mange vil følge oppfordringen. Dieter Kosslick, Berlinfestivalens direktør, påpeker at festivalen aldri har lagt restriksjoner på hva deltakerne og skuespillerne skal ha på seg.

Det i motsetning til Cannes-festivalen, som har tidligere år har håndhevet regel om høye hæler.

- Jeg vil råde alle kvinnen som kommer til Berlinfestivalen å ha på seg akkurat det de ønsker. Vi vil absolutt ikke avvise kvinner som kommer med flate sko - eller menn i høye hæler, sier han.

Artister - ikke dokker

Omtrent 70 framtredende filmskuespillere og regissører har skrevet under på Brüggemanns opprop, der de krever at kvinnelige skuespillere skal bli behandlet som «artister og ikke som dokker».

Hun håper kampanjen vil spre seg til andre festivaler, både til Oscar-utdelingen i neste måned og Cannes-festivalen i mai.

- En skuespillerkollega sa nylig at hun var lei av å skifte til minst fire forskjellige antrekk på en dag, sier Brüggemann, som forteller til avisa at hun sannsynligvis vil ha på seg skjørt, høyhalset gener og joggesko på den røde løperen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!