Oppfordrer samer til å vrenge kofta mot «Kill Buljo»

Vil protestere mot film som «nører opp under fordommer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Hør innslaget fra NRK her

  (Dagbladet.no): Den norske filmen «Kill Buljo» - som fikk terningkast to i gårsdagens Dagbladet - er en parodifilm som tuller med en rekke folkegrupper, yrkesgrupper og filmkarakterer.

  Men ikke alle takler spøken like bra, og ifølge NRK Sameradioen reagerer enkelte nå på filmskapernes framstilling av samer. Blant dem filmarbeideren Silja Somby.

  - Jeg vil oppfordre alle samer som skal se filmen til å vrenge kofta. Det er en gammel tradisjonell måte å vise misnøye på, sier hun til Dagbladet.no. Rev ned plakater Linda Øverli Nilsen spiller karakteren Peggy Mathilassi i «Kill Buljo», er selv fra Kautokeino og har samisk bakgrunn.

  - I forhold til hvor mye bondetull det er i filmen, slipper egentlig samene lett unna. Hvis samene skal ha grunn til å reagere på dette, bør jo bøndene i Finnmark saksøke oss for alt vi har, sier Øverli Nilsen til Dagbladet.no.

  Ifølge NRK er det ikke bare Somby som har reagert på «Kill Buljo». Samisk ungdom skal blant annet ha stått bak nedriving av «Kill Buljo»-plakater i Kautokeino.  

  Somby har registrert at flere har revet ned plakater, og forstår hvorfor.  - Jeg har kun sett traileren, men om den er representativ for filmen dreier dette seg om å nøre opp under gamle fordommer om samer. Vi presenteres som alkoholisterte, dumme, skitne og fullstendig umoralske personer. Øverli Nilsen kan ikke sammenlikne oss med bønder. Opplever bøndene det som problematisk å være bonde i Finnmark? Samer blir daglig trakassert for språkbruk og koftebruk, sier hun til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.