Oppfordrer samer til å vrenge kofta mot «Kill Buljo»

Vil protestere mot film som «nører opp under fordommer».

 • Hør innslaget fra NRK her

  (Dagbladet.no): Den norske filmen «Kill Buljo» - som fikk terningkast to i gårsdagens Dagbladet - er en parodifilm som tuller med en rekke folkegrupper, yrkesgrupper og filmkarakterer.

  Men ikke alle takler spøken like bra, og ifølge NRK Sameradioen reagerer enkelte nå på filmskapernes framstilling av samer. Blant dem filmarbeideren Silja Somby.

  - Jeg vil oppfordre alle samer som skal se filmen til å vrenge kofta. Det er en gammel tradisjonell måte å vise misnøye på, sier hun til Dagbladet.no.


  Rev ned plakater
  Linda Øverli Nilsen spiller karakteren Peggy Mathilassi i «Kill Buljo», er selv fra Kautokeino og har samisk bakgrunn.

  - I forhold til hvor mye bondetull det er i filmen, slipper egentlig samene lett unna. Hvis samene skal ha grunn til å reagere på dette, bør jo bøndene i Finnmark saksøke oss for alt vi har, sier Øverli Nilsen til Dagbladet.no.

  Ifølge NRK er det ikke bare Somby som har reagert på «Kill Buljo». Samisk ungdom skal blant annet ha stått bak nedriving av «Kill Buljo»-plakater i Kautokeino.  

  Somby har registrert at flere har revet ned plakater, og forstår hvorfor. 
   
  - Jeg har kun sett traileren, men om den er representativ for filmen dreier dette seg om å nøre opp under gamle fordommer om samer. Vi presenteres som alkoholisterte, dumme, skitne og fullstendig umoralske personer. Øverli Nilsen kan ikke sammenlikne oss med bønder. Opplever bøndene det som problematisk å være bonde i Finnmark? Samer blir daglig trakassert for språkbruk og koftebruk, sier hun til Dagbladet.no.


  God PR


  Skuespiller Øverli Nilsen forteller at enkelte har satt spørsmålstegn ved hvor samisk hun egentlig er, og ler selv godt av dette.

  - Jeg har hørt at man har lurt på om jeg er et alibi som filmskaperne har brukt for å rettferdiggjøre samehets, og jeg kan ikke annet enn å le av dette. Kritikerne har ikke sett filmen ennå, og de som har sett den har bare vært fornøyde. De har hatt humor, sier hun.

  Øverli Nilsen, som nå er bosatt i Alta, tror bråket kan gi filmen god PR.

  - Jeg skal hjem til Kautokeino til neste helg, og da regner jeg med at folk faktisk har sett filmen før de uttaler seg. Jeg tror ikke det kommer til å bli noe problem i det hele tatt, sier hun til Dagbladet.no.

  Også Silja Somby innser at utspillet hennes kommer til å gi filmen gratis PR.

  - Men det er viktig å få fram at dette ikke er greit. Dette her er faktisk kulturell forurensing.

 • Hør innslaget fra NRK her
Oppfordrer samer til å vrenge kofta mot «Kill Buljo»
VRENG KOFTA!: Ifølge Somby en tradisjonell form for protest.