NY MULAN: Den nye «Mulan»-filmen har premiere til våren 2020. Nå oppfordrer folk på Twitter å boikotte filmen etter Lius uttalelser. Video: Disney Vis mer

Liu Yifei:

Oppfordrer til å boikotte «Mulan»

Fansen raser mot Disneys nye «Mulan», Liu Yifei, etter at hun viste sin støtte til politiet i Hongkong.

Publisert

Den kinesiske skuespilleren, Liu Yifei (31), som skal spille Mulan i Disneys nye versjon av filmen med samme navn, er i hardt vær etter at hun uttrykte sin støtte til politiet i Hongkong, som følge av de voldsomme demonstrasjonene i byen de siste ukene.

En rekke bilder og videoer har vist at politi og opprørsstyrker har slått voldsomt ned på demonstrantene. Politifolk skal også ha begynt å kle seg ut som demonstranter, for så å vise politiet hvem de skal angripe, melder nettavisen Hongkong Free Press. De har blant annet har lagt ut en video der demonstranter blir svært voldelig behandlet av politi og det de mener er politi i sivilt tøy.

Det var torsdag i forrige uke at den kinesiske skuespilleren gikk ut på det sosiale mediet Weibo, skriver LA Times.

Ifølge avisa delte skuespilleren, som også blir kalt for Crystal Liu, en video fra den statsdrevne kinesiske avisa People's Daily, hvor det sto: «Jeg støtter politiet i Hongkong. Dere kan banke meg opp nå». Etter at videoen ble delt skrev Liu: «Jeg støtter også politiet i Hongkong», etterfulgt av blant annet et hjerte-ikon.

Oppfordrer til film-boikott

Uttalelsen har skapt en storm på Twitter, hvor folk oppfordrer hverandre til å boikotte den nye filmen «Mulan»-filmen, som kommer på kino våren 2020. Filmen er med i rekken av flere tegnefilm-klassikere som Disney har gjenskapt på nytt med ekte skuespillere.

Allerede dagen etter Lius støtteerklæring fantes det 65.000 twitter-innlegg under emneknaggen #boycottmulan, skriver LA Times.

STØTTER POLITIET: Skuespiller Liu Yifei får massiv kritikk for å støtte politistyrkene i Hongkong. Her under en pressekonferanse i Kina i 2017. Foto: Imagine China/REX
STØTTER POLITIET: Skuespiller Liu Yifei får massiv kritikk for å støtte politistyrkene i Hongkong. Her under en pressekonferanse i Kina i 2017. Foto: Imagine China/REX Vis mer

For eksempel skriver en twitterbruker:

«Jeg ble glad da @DisneyStudios kunngjorde at de skulle lage en ny Mulan-film. Hun var min barndomshelt. Det skuffende å se at skuespilleren som skal spille henne, ikke støtter demonstrantene i Hongkong. De kjemper for hjemlandet sitt slik som Mulan gjorde».

Disney har fortsatt ikke svart på noen henvendelser fra medier om saken.

Stanley Rosen er professor i statsvitenskap ved universitetet i Sør-California og Asia-ekspert. Han sier til det amerikanske magasinet Deadline at han tror uttalelsen kan være til fordel for promoteringen av filmen i Kina.

- Siden boikotten begynte i Hongkong, vil nok det kinesiske folk se filmen på kino for å protestere mot boikotten igjen. Sammenlagt vil det muligens være til fordel for filmen, sier han.

OPPRØR: Over en million mennesker har tatt til gatene for å demonstrere mot lovendringsforslaget. Video: Storyful. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Ti uker

Demonstrasjonene i Hongkong har nå vart i ti uker. De startet opprinnelig fordi Hongkong-lederen Carrie Lam ønsket å innføre en utleveringslov til Kina. Denne er nå utsatt, men demonstrantene fortsetter kampen for mer demokrati og rettigheter.

Hongkong har vært er en del av Kina siden 1997, men har fra 1984 hatt en avtale som ga Hongkong rett til å beholde sin økonomi og styresett i minst 50 år. Mange frykter nå at de sakte, men sikkert, skal miste disse rettighetene, som er grunnen til de voldsomme protestene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer