KRITIKK: Mannegruppa Ottar har de siste dagene fått massiv kritikk etter at de har hetset mindreårige jenter på den lukkede Facebook-gruppa. Skjermdump: Mannegruppa Ottar
KRITIKK: Mannegruppa Ottar har de siste dagene fått massiv kritikk etter at de har hetset mindreårige jenter på den lukkede Facebook-gruppa. Skjermdump: Mannegruppa OttarVis mer

Mannegruppa Ottar

Oppfordrer til å slette venner som er medlem av Mannegruppa Ottar på Facebook

Ny kampanje sprer seg.

(Dagbladet): I løpet av det siste døgnet har flere tatt til Facbook for å uttrykke sin misnøye med Mannegruppa Ottar.

Hovedbudskapet er at venner som er medlemmer i gruppa vil bli slettet som Facebook-venner, med mindre de melder seg ut. Tusenvis skal allerede ha meldt seg ut av gruppa som følge av kritikken de har fått de siste dagene.

- Foreløpig har det hatt en ganske grei effekt. Det blir færre og færre medlemmer hver gang man går inn og sjekker. Det er jo både usmakelig, usaklig og uskikkelig. Gruppa kommer med vitser som er fortalt før, men det blir så mye når man er 40 000 stykker som samles om det. Når man setter det sammen med direkte uthenging, er det på grensen til hva som er tillatt. Man vil jo helst ikke vedkjenne seg å ha venner som deltar i en sånn type gruppe. Om man har delt en vits selv eller ikke er helt uinteressant, sier sosiale medier-ekspert Hans-Petter Nygård-Hansen til Dagbladet.

Han forteller at han egentlig er litt oppgitt.

- Dette kommer jo til å gå over i løpet av noen dager. Akkurat nå er det veldig populært å vise at man tar avstand, akkurat som det var da det sto på rundt gruppa Odins Soldater for en tid tilbake. Nå er det rolig på den fronten igjen. Dette kommer også til å gå over, tror jeg. Man kan jo alltids håpe at mobbing på sosiale medier kommer til å avta, men det finnes for mange der ute som tror at de kan lire av seg så mye rart.

Mange Facebook-gruppa har også rapportert inn gruppa til Facebook selv, i håp om at den skal bli fjernet.

I hardt vær

Mandag ble det startet en underskriftskampanje som også har som mål å få fjernet gruppa fra Facebook, der over 3000 personer har skrevet under.

Den massive kritikken mot Mannegruppa Ottar startet denne uka etter at blogger og tidligere kreftpasient Ingrid Jackson (20) ble hetset i den lukkede gruppa, som i skrivende stund har over 26 000 medlemmer.

«Ingrid Jackson ser ut som ei som har blitt voldtatt minst to ganger», lyder en av meldingene i Mannegruppa Ottar, som i går hadde ca. 38 000 medlemmer, ifølge VG.

Mandag ble Barnekreftforeningen kjent med at gruppa hadde startet en pengeinnsamling på foreningens side. De svarte med å stenge innsamlingsaksjonen, fordi de ikke ønsket å bli assosiert med profilen deres.

- Grunnen til at vi stengte innsamlingen, var kommentarer som vi mente ikke kunne være der. Og så er det jo den profilen de har fått, basert på det folk har lagt ut på Facebook-gruppa. Det er som sagt noe vi ikke ønsker å assosieres med. Blant annet skrev en at «Småmus fort blir store», så er det referanser til kjønnsorganer og blogger Sophie Elise. Men det er kanskje ti prosent av kommentarene som er ufine, mange er også positive, så dette er et sammensatt bilde. Alle skriver ikke ufine kommentarer, sa styreleder Are Rasmussen til Dagbladet i går.

Sophie Elise fjernet innlegg

Barnekreftforeningen uttalte at de ikke var interessert i pengene Mannegruppa Ottar hadde samlet inn, men sa samtidig at det ville bli vanskelig å tilbakeføre pengene, fordi det må gjøres manuelt til hver enkelt giver.

Etter oppstyret med Barnekreftforeningen i går, publiserte blogger Sophie Elise Isachsen et blogginnlegg der hun tar et oppgjør med gruppa. I dag var det fjernet fordi politiet skal ha rådet henne om ikke å la det bli liggende.

- Vi opplever at Mannegruppa Ottar har satt i gang en voldsom hatkampanje mot Sophie Elise, og har kontaktet politiet. Vi vil at dialogen skal foregå med rett instans, fortalte Isachsens manager, Marthe Schei, til Dagbladet tidligere i dag.

- Jeg skjønner at det ikke er gøy

Som en reaksjon på gruppas innsamlingsaksjon, ble det i går startet en annen aksjon på Barnekreftforeningens sider.

«Mannegruppa Ottar startet en innsamlingsaksjon til Barnekreftforeningen. De pengene ville ikke Barnekreftforeningen ha, for å unngå å bli assosiert med Mannegruppa Ottar. Barnekreftforeningen fortjener penger til sine gode formål likevel, så her er en innsamling som har som mål å få inn like mye penger. :)», heter det i beskrivelsen.

Til nå har de samlet inn over 14 000 kroner.

Dagbladet var i kontakt med Kay Erikssen, administrator i Facebook-gruppa, i går. Han forteller at de som følge av kritikken har innført strengere regler.

- Vi jobber med å sette inn flere administratorerer, og vi kommer til å stramme inn på regelverket slik at trakassering av privatpersoner blir kastet ut. Vi har også i dag strenge regler mot for eksempel pedovitser og pornografiske bilder, men grensene er vanskelige å sette. Det skal ikke være lov å trakassere privatpersoner, men politikere og offentlige personer må tåle å bli vitset med.

Samtidig understreker han at det bare er et fåtall av medlemmene som kommer med uholdbare kommentarer.

- Det vil alltid være nettroll som ødelegger for resten. Det problemet finnes over hele internett, ikke bare hos oss. Noen få klarer ikke oppføre seg, og da får alle et veldig dårlig rykte. Vi tar kritikk for det som har skjedd. Jeg har sett mange av kommentarene som er blitt lagt ut i gruppa før de er blitt slettet, og jeg skjønner at det ikke er gøy for dem som har blitt hengt ut, sier Erikssen.

Mannegruppa Ottar har også tidligere vært i hardt vær. I vår måtte de svare for groteske babyvitser.