Oppfordrer til galskap

Den libanesiske forfatteren Hanan al-Shaykh reiste fra lanseringen av sin novellesamling i Norge rett til markeringen av kvinnedagen i London. Med opplesning i «Arabian Women Society».

Den libanesiske forfatteren Hanan al-Shaykh reiste fra lanseringen av sin novellesamling i Norge rett til markeringen av kvinnedagen i London. Med opplesning i «Arabian Women Society».

- Går dere i tog? Med bare kvinner? Det høres fantastisk ut, sier al-Shaykh.

- Kvinner har en svak posisjon og må finne en måte å gjøre opprør på. Vi må kjempe og rebellere. Galskap kan være et effektivt virkemiddel. Det er overbevisende og skremmende. Folk blir redde for gale mennesker.

Hanan al-Shaykh synes likevel det er trist at kvinner ikke bare kan si rett ut hva de ønsker, men må gå omveier. Som for eksempel kvinnen i en av hennes noveller, som ikke tør fortelle mannen at hun vil skilles. I stedet spiller hun gal for å få ham til ikke å ønske å være gift med henne mer.

Frodig og sterkt

Hanan al-Shaykh skriver på arabisk, men syv av bøkene er oversatt til engelsk. «Jeg feier solen av hustakene» er al-Shaykhs første bok på norsk og utgis i Gyldendal-serien Marg. De 17 novellene skildrer robuste kvinner, med humor. Det er ingen resignasjon å spore i tekstene, snarere tvert imot. Verken kvinnene som skildres eller tekstene er pessimistiske.

- Kvinner eier ikke seg selv. Når du må velge galskapen framfor sannheten, vet du at du ikke er en likeverdig part, sier al-Shaykh. Men hun fordømmer ikke kvinner som foretar slike valg.

- Det er godt at de prøver, selv med slike metoder. Det er systemet og samfunnet det er noe galt med, ikke kvinnene.

Individualisme

Det er 25 år siden forfatteren valgte å flytte fra Libanon på grunn av krigen.

- Det var ikke min posisjon som forfatter og tv-journalist som tvang meg til å reise. Jeg hadde to små barn, og var livredd snikskyttere. Al-Shaykh bor i London. Selv om hun reiser til Libanon et par ganger i året, kunne hun ikke tenke seg å bo der nå. Hun har vært borte for lenge.

- Det er trist å se at alt er annerledes. Jeg leter etter meg selv, og etter hvordan ting var, men Libanon blir aldri slik igjen, sier hun.

Al-Shaykh føler seg fri når hun lever i Vesten.

- I arabiske land er alle mer knyttet til familie, venner og naboer. Her er det mer individuell frihet. Det nyter jeg, særlig som forfatter, sier al-Shaykh.

Hun synes kvinner ofte blir soldater for menn som kommanderer.

- De gjør det de tror mennene ønsker at de skal gjøre. Arabiske kvinner er strenge mot barna, fordi mennene vil det.

mariann.aalmo.fredin@dagbladet.no

RART I NORGE: Forfatteren Hanan al-Shaykh undret seg over at rikingene på Aker Brygge har plastmøbler på verandaen.