Oppfordrer til latskap på jobben

Økonomen Corinne Maier mener det er bortkastet å bruke for mye energi på jobben. Vær heller litt lat, og lev mer, oppfordrer hun i boka, som er blitt bestselger.

PARIS/OSLO(Dagbladet): Er du flittig som en maur, kreativ og viser stor stå-på-vilje på jobben, så tro endelig ikke at du blir verdsatt for det. Tvert imot: Du kan når som helst bli erstattet av en hvilken som helst idiot.


Det er suksessforfatteren Corinne Maiers budskap i boka «God dag latskap», som kommer på norsk i dag. Den utgis i 24 land i år.

Utnytte, eller utnyttes

Det er ei slags håndbok i å overleve i store systemer, et grunnkurs i anti-management, bygd på overbevisningen om at de store selskapene ikke vil sine ansatte vel, og at det derfor er bedre å utnytte sin arbeidsgiver enn selv å bli utnyttet.

Maiers oppgjør med moderne management og kulturen i store organisasjoner har vakt stor harme hos mang en bedriftsleder.

Også hennes egne sjefer i det statlige franske kraftselskapet EDF satte kaffen i vrangstrupen da de leste boka. De prøvde å sparke henne, men lyktes ikke på grunn av alt oppstyret og presseomtalen, så Maier har fortsatt halv stilling som seniorøkonom/forsker i EDF. Resten av tida bruker hun på å være psykoterapeut og skrive bøker. Maier mener lønnsmottakere i store organisasjoner gjør klokt i bruke mindre energi på jobben, og heller leve mer.

68 timer på vent

Hun viser til at 41 prosent av franskmennene, og sikkert like mange nordmenn, synes vi har mindre og mindre tid. Den kanadiske sosiologen Carl Honoré har regnet ut at en amerikansk funksjonær brukte i gjennomsnitt 68 timer i året på å vente i telefonen (og bare 26 timer på å elske).


- Man jobber ikke av ideologiske grunner, men for lønnsslippen i slutten av måneden. Jobb er en moderne form for slaveri.

Men ikke gjør opprør. Man ser hvordan det går. De som gjorde det i 70-åra, er blitt sjefer i dag. Mange av dem er tidligere 68-ere som har byttet ut Mao-plakater med fine visittkort, skriver Maier.

- Bygg nettverk

Hun mener ekstrainnsatsen man gjør ikke nødvendigvis tjener til noe, og at man kan bli erstattet av første og beste idiot ved en omstilling.


- Gjør derfor så lite som mulig, men bygg opp et nettverk som kan komme til nytte i tilfelle restrukturering, er hennes råd.

- Gå i korridorene med en bunke dokumenter. Da ser det ut som om du skal på et viktig møte. De som ikke har noe, ser ut som de skal i kantina. De som går forbi med avisa, ser ut som de skal på toalettet. Ta med mange permer hjem om kvelden, da gir du inntrykk av å jobbe overtid, sier hun.

BOKSUKSESS: - Du må lære å late som om du er viktig og travel når du er på jobb, oppfordrer den franske forfatteren Corinne Maier.