Oppfordrer til ubeskyttet sex

Storåsfestivalen belønner par som blir gravide under festivalen.

(Dagbladet.no): Høres livslangt festivalpass, gratis barnehageplass i framtida og gratis ferietur fristende ut? Da kan det være en ide å reise på Storåsfestivalen og bli gravid der.

I kampanjen «Yngre foreldre og flere bygdebabyer» oppfordrer Storåsfestivalen med Sveinung Sundli i spissen til reproduksjon på festivalområdet. Og i motsetning til andre festivaler, vil ikke Storåsfestivalen ha et tilbud om gratis kondomer på festivalområdet.

Noen får barnehageplass

– Det føres en politikk i dette landet som gjør det lite lønnsomt økonomisk å få barn. Sett i sammenheng med det ekstreme karrierejaget folk opplever, er det ikke rart de fleste blir 40 og grå før de får sin førstefødte. Vi slår derfor nå et slag for flere babyer og yngre foreldre, sier Sundli til VG i dag.

Festivalsjef Thomas Ryjord utdyper overfor Dagbladet.no hvorfor festivalen ikke ønsker gratis kondomer. 

-  De fleste som kommer til festivalen, tror vi er veldig godt opplyst om faren ved ubeskyttet sex. Vi synes det er fint om de slipper den type opplysning ei helg, sier Ryjord til Dagbladet.no.

Han vil at festivalen skal være fri for kommersielle aktører og brosjyrer.

- Hvis du går på et vanlig utested, får du heller ikke utdelt kondomer. Jeg tror ikke det er større fare for å bli smittet av klamydia på festivalen enn til vanlig.

OPPFORDRER TIL SKOGSKOS: Storåsfestivalens Sveinung Sundli (i midten), Maria Solá (til høyre) og Soeli Nogueras utenfor den erotiske sonen ved en tidligere festival. Foto: Tom E. Østhuus
OPPFORDRER TIL SKOGSKOS: Storåsfestivalens Sveinung Sundli (i midten), Maria Solá (til høyre) og Soeli Nogueras utenfor den erotiske sonen ved en tidligere festival. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

- Som å dra på båttur uten redningsvest
S
osial- og helsedirektoratet er derimot ikke begeistret for oppfordringen til ubeskyttet sex. Medisinernes seksualopplysning i Trondheim ønsket å være til stede for å dele ut gratis kondomer ved festivalen, men det takket festivalledelsen nei til.

– Det er flott at folk koser seg på festivalene, men dessverre er det mange som får uønskede suvenirer som klamydia med seg hjem, sier Arild Johan Myrberg i direktoratet til VG.

Han sammenligner å dra på festival uten kondomer med å dra på båttur uten redningsvest.

Professor i kjønnssykdommer ved Olafiaklinikken, Harald Moi, er enig i at det bør være et tilbud om gratis kondomer på festivalområder.

- Det kan også bli uønskede graviditeter og aborter. Det er på sin plass å ha gratis kondomutdeling på festivaler, sier han til Dagbladet.no, men legger til at han forstår oppfordringen til å produsere flere barn i bygda.

Erotisk sone

Hvis man blir gravid under festivalen, er både foreldre og barn garantert et livslangt festivalpass. Noen få utvalgte får ekstra god behandling, og 3 måneder gamle Mina Emilie, som ble unnfanget under festivalen i fjor, er en av dem. Hun får ett års gratis barnehageplass fra festivalen, pluss at foreldrene får en ferietur til Barcelona, ifølge VG.

Storåsfestivalen har i flere år vært kjent og fått omtale for fokus på erotikk. Festivalen har lagt til rette for folkeøkning i den lille fraflytningsbygda med sin erotiske sone. Alle som skal tilbringe timer her, har fått tilbud om limousinskyss opp til teltet.

Oppfordrer til ubeskyttet sex

Sonen har tidligere bestått av av hundehus og fuglekasse for mennesker. Ingen under 16 har fått tilgang til sonen, som dessuten bare har vært åpen for par. Festivalgjengerne har også kunnet kose seg i oppvarmede badestamper og badstu. Likevel sier festivalsjefen at festivalen ikke oppfordrer til seksuell løssluppenhet.

- Vi setter fokus på en fraflyttingspolitikk som er viktig for bygda. Sosial- og helsedirektoratet bør heller fokusere på dette enn rådgiving om kjønnssykdommer, sier Ryjord til Dagbladet.no.

De fleste som besøker festivalen, er fra nærmiljøet, men det kommer også flere tilreisende fra de store byene, forteller festivalsjefen.

Hva synes du om festivalens gratiskondom-nei? Diskuter her!

ØNSKER SEG FLERE BARN: Og flere unge foreldre. Storåsfestivalen arrangeres i bygda <a href=http://www.meldal.kommune.no/>Meldal</a>, der man gjerne skulle hatt flere meldalinger. Det bor 3877 i bygda.