Oppførsel og sjølbedrag

«Går det an å utføre kritisk journalistikk uten å oppføre seg som en drittsekk? Uten å måtte trå over lik, kjøre spisse albuer i dem som måtte stå i ens vei for å få et scoop?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Journalister bør ha middelmådig orden og dårlig oppførsel. Iallfall bør Dagblad-journalister ha det, forteller Dagbladet sjøl i ei annonse 12. mars. I denne annonsa vises ei side av karakterboka til en av journalistene i avisa, med en kulepenn pekende mot vurderinga i oppførsel: nokså god. Alle som husker tilbake til ungdomsskolen, veit at «nokså god» oppførsel var det samme som ganske dårlig. # I annonsa leser vi at «Thomas hadde alle forutsetninger for å bli en god Dagbladet-journalist». Ja vel. Meget som snitt i skolefaga, middelmådig vurdering i orden og dårlig oppførsel er altså et godt utgangspunkt, skjønner vi. Underforstått: Det motsatte er det ikke - har du god orden og oppførsel, egner du deg ikke som journalist. Iallfall ikke i Dagbladet.

Annonsa kan ses og leses på mange måter. For det første kan den leses som et utvetydig signal til kommende journalister. Dagbladet ønsker journalister som er uhøflige og har dårlig oppførsel. I Dagbladet er dette en kvalitet, resten av samfunnet er dessverre inne på et feilspor. Lærerne på Årvoll skole tok feil. De så ikke at den nokså gode oppførselen til Thomas Ergo var helt berettiget - fordi han førte et autoritetsopprør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.