- Oppførselen hans har en klar slagside

Vebjørn Selbekk mener at Fredrik Græsvik har skapt problemer for TV 2 ved å markere personlige synspunkter i sosiale medier.

FORSTÅR AT TV 2 REAGERER: Vebjørn Selbekk mener at TV 2-journalist Fredrik Græsvik gjør en kjempejobb fra Gaza, men at oppførselen hans på Twitter og Facebook viser en politisk slagside som er problematisk for arbeidsgiveren hans. Foto: Nina Hansen
FORSTÅR AT TV 2 REAGERER: Vebjørn Selbekk mener at TV 2-journalist Fredrik Græsvik gjør en kjempejobb fra Gaza, men at oppførselen hans på Twitter og Facebook viser en politisk slagside som er problematisk for arbeidsgiveren hans. Foto: Nina HansenVis mer

(Dagbladet):- I avisene har vi et enkelt og tydelig skille, vi har reportasjeplass og lederplass. Der er det ikke journalisten som mener noe, men redaktøren. Jeg frykter dette glir for mye over i hverandre i virksomheten som enkelte journalister bedriver, sier Vebjørn Selbekk. 

Dagen-redaktøren sier at rabalderet rundt Fredrik Græsvik i etterkant av at han i går kveld hevdet at han var tatt av Gaza-dekningen «på grunn av feil fokus» viser at norske medier lar journalistene sine gå for langt i å ytre personlige meninger om dekningsområdene sine i sosiale medier.

- Står man og rapporterer journalistisk i det ene øyeblikket og kommer med sine meningsytringer og tar stilling i det neste, blir det problematisk.

CNN sendte journalist hjem Selbekk etterlyser en klarere linje rundt ytringer på sosiale medier for journalister i nyhetsmedier.

- Vi har hatt flere  eksempler på at store nyhetsmedier er veldig klare på at det reportere gjør på skjermen har konsekvenser for hva slags oppførsel de kan tillate seg i sosiale medier, sier han.

Ett eksempel Selbekk trekker fram er CNN, som så seg nødt til å ta reporter Diana Magnay av Gaza-dekningen fordi hun kalte israelere som triumferte og jublet over bombeangrep på Gaza for avskum.

- Det var en helt forståelig reaksjon fra henne, men det ble for sterkt for CNN. 

Idiotbeskyldninger Selbekk nevner to episoder fra i sommer som han mener viser at Græsvik er en journalist som tøyer grensene i sosiale medier: 

Den første er en utveksling på Twitter, hvor han kalte en lokal Frp-politiker i Sandefjord, Ole T. Hoelseth, for idiot.

Græsvik forklarte utvekslingen med at han hadde svart på feil lenke, og at meldingen egentlig var rettet mot en annen debattant som gjentatte ganger kalte ham løgner. TV 2 sa allikevel at ordbruken var uakseptabel

Kranglet med Israelorganisasjon Den andre saken Selbekk refererer til, er den pågående krangelen mellom organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) og Græsvik.

TV 2-journalisten mente at MIFF drev en hetskampanje mot journalister som dekket Gaza og tok til orde for at de ikke burde slippe til i det offentlige rom med det han kalte løgner og hets mot ham og andre journalister. 

- Det kan ikke være sånn at man er objektiv journalist i det ene øyeblikket og en debattant med en klar slagside i det neste. Det går ikke, særlig i så store og tunge nyhetsmedier som i TV2, sier Selbekk. 

Conrad Myrland i MIFF sier at han ikke har hatt anledning til å følge Græsviks dekning for TV 2 i sommer. 

- Jeg har imidlertid sett oppførselen hans på sosiale medier, hvor han svarer sine egne seere veldig tøft, avfeier kritikk med idiotbeskyldninger. Den typen ting har framstått som lite profesjonelt, sier han. 

- Han har gjort en kjempejobb Selbekk legger til at selv om oppførselen på sosiale medier er tvilsom, syns han Græsviks arbeid fra Gaza for TV 2 har vært forbilledlig. 

- Jeg syns han har gjort en kjempejobb der nede. Han har vist oss den menneskelige lidelsen, og den må vi alle ta innover oss. Han viser hvilke konsekvenser krigen får for barn og sivile på Gaza.

- Græsvik har på Twitter og Facebook stadig kommet med oppdaterte tall på antall barn som er blitt drept i Gaza-konflikten. Hvordan ser du på den typen virksomhet? 

- Det syns jeg er innafor. Så lenge de tingene er fakta, så er ikke det noe problem. Men, for TV 2 blir spørsmålet om det oppfattes som en aksjon og om det oppfattes som at det har kanalens godkjentstempel. Da må en stor og viktig nyhetsredaktør være nokså streng, sier Selbekk.