Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oppfyller Finnes ønske

I dag åpner historiens siste store separatutstilling med Ferdinand Finne. - Jeg arrangerer den utstillingen Ferdinand selv ville åpnet til sin 95-årsdag, om han hadde fått leve, sier Tore Elton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gud grep regien. Han er en mektigere regissør enn Ferdinand var. Dermed kommer utstillingen fem år tidligere enn planlagt, konstaterer Elton, som var Finnes nære venn.

- Det var Ferdinands ønske at en del av trykkene skulle selges. Hans slagord var jo «En Finne i ethvert norsk hjem,» sier Elton, som har tatt Finnes siste ønske på alvor.

Opprinnelig var Eltons ambisjon å vise hele Finnes produksjon. Men det ble vanskelig å låne inn maleriene hans. Derfor blir fokus lagt på grafikk, akvarell og tegninger.

Til sammen 300 grafiske arbeider stilles ut på Bogstad Gård i Oslo, sammen med 350 originaltegninger, akvareller og gouacher. Mange aldri vist for publikum.

Salgsutstillingen gir innblikk i en del av Finnes kunst som har vært ganske ukjent for massene. Hans abstrakte, nonfigurative arbeider regnes for å være hans beste.

Trafikkaos

I tillegg til å arrangere utstillingen, har Elton skrevet en bok om fenomenet Ferdinand Finne. Den kommer på Gyldendal i oktober. Førsteopplaget er på 10000 og sier litt om kunstnerens popularitet. Utstillingen blir den siste store anledningen til å skaffe seg trykk og tegninger av Finne.

Da Henie Onstad arrangerte Finne-utstilling til hans 80-årsdag i 1990, forårsaket det trafikkaos på E18. Trafikken sto bom stille fra Oslo til Sandvika. Enkelte hadde overnattet på Høvikodden for å sikre seg grafikk og malerier.

Elsket og hatet

Finne sa om seg selv: «Jeg er en person med få talenter, men masse vilje.» Slik var det han kom til å vise sine kritikere, de som ikke trodde på ham, at han hadde noe å fare med. Finne begynte på kunstakademiet i 1946, men det var først hos Fernand Léger i Paris, fra 1951, at han ble forløst som kunstner.

Debuten i Oslo ble møtt av store bifall, også fra Per Krohg.

Ærlig søkende

- Han var klar over at han ikke var en grensesprengende eller fornyende kunstner. Men han hadde en ærlighet, et levende, eget uttrykk som traff publikum. Og hans billedverden var uttrykk for hans drøm om mening, og det vakre. Det har publikum tatt til sitt hjerte, sier Elton

Lenge var maleriet Finnes uttrykk, men i 1978 begynte han som grafiker. Faktisk har ingen andre grafikere lagd så monumental grafikk som Finne.

- Få andre har vært så produktive også. Og få andre har hatt slik spennvidde i sin produksjon. De fleste kjenner den lyse, ledige, sorgløse, med blomster og krukker, men han har også en mye mer alvorlig side. Den viser vi her, sier Elton.

RINGEN SLUTTET: I dag åpner Tore Elton Ferdinand Finnes siste separatutstilling.