Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oppgjør med DDR

Rystende politisk historie fra vår nære fortid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Tyske filmmakeres vilje til å gjøre opp med sine nære historie, som manifesterte seg ettertrykkelig med Oliver Hirschbiegels «Der Untergang», vises igjen med debutantregissøren Florian Henckel von Donnersmarcks «De andres liv». Hjemmepublikummet har både debattert heftig og strømmet til kinoene for å se disse historiene fra henholdsvis nazi- og Stasi-epoken.

All makt

«De andres liv» foregår i Øst-Berlin i 1984, mens det hemmelige overvåkingspolitiet fortsatt nøt all makt over DDRs innbyggere med bortimot 100 000 fast ansatte agenter og nesten 300 000 informanter. Det ble bedrevet utpressing og trusler for å få nære venner og familiemedlemmer til å overvåke hverandre.Dramatikeren Georg Dreyman (Sebastian Koch) og skuespilleren Christa-Marie Sieland (Martina Gedeck) er et feiret par i det østberlinske kulturliv. Tilskyndet av en maktsyk minister som har kastet sitt amorøse blikk på skuespillerinnen, blir Stasi beordret til å overvåke leiligheten deres. Offisielt er det for å sjekke dramatikerens lojalitet mot regimet; egentlig er det for å kunne bakvaske og ødelegge ham.Den iherdige offiseren Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) blir satt til å overvåke dem døgnet rundt fra en kommandosentral på leiegårdens loft. Han lytter og lytter, men finner ingen tegn på subversiv virksomhet.

Tviler

Når Dreymans beste venn og kollega begår selvmord etter å ha vært svartelistet i flere år av regimet, «våkner» Dreyman. Wiesler kan avsløre illegal aktivitet, men velger å ikke gjøre det.Ulrich Mühe imponerer sterkt som Stasi-offiseren som plutselig begynner å tvile på sin virksomhet. Han er ingen mann med store fakter, men uttrykker et enormt register med blikk og kroppsspråk.Flere av opptakene er gjort i de opprinnelige Stasi-arkivene, noe som selvsagt gir filmen stor grad av autentisitet. Det samme gjelder den bevisste bruken av en nedtonet fargeskala. At filmen er estetisk vakker, skygger imidlertid ikke for det råsterke materialet den bygger på. Dette er rystende politisk historie fra vår nære fortid.