Oppgjør med fadermordere

Å lese Toril Brekkes biografi om sin far, «Paal Brekke. En kunstner. Et liv», er som å bevitne etterkrigstidas norske kulturkamp ringside. Den er spennende, ja, beint fram medrivende fortalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det skyldes først og fremst Paal Brekkes sentrale plassering i norsk kulturliv. Ikke bare ble han anerkjent som «modernismens far» i Norge etter gjendiktningen av T.S. Eliots «The Waste Land» og hans egen diktsamling «Skyggefektning» (begge deler 1949), men han ble også en premissleverandør i kraft av å virke som forlagskonsulent, litteraturkritiker i Dagbladet og formann i Forfatterforeningens Litterære Råd.

Rollebevisst

Datterens ståsted setter i dette tilfellet en ekstra spiss på historien, i og med at Toril Brekke selv ble forfatter og bygde allianser med ml-generasjonens forfattere idet de iherdig forsøkte å rive hennes far ned fra parnasset. Hun ble seinere leder av Forfatterforeningen og har slik sett nært kjennskap til forfatterstandens små og store intriger.

«Men noen bør skrive denne boken,» skriver Toril Brekke i forordet etter å ha bekjent seg til eventuelle innvendinger mot det å skulle portrettere sin egen far. Akkurat den konstellasjonen har hun taklet godt, blant annet ved å oppvise en utsøkt bevisst holdning til sin egen rolle tvers igjennom hele boka. Det er ikke tilfeldig når hun i enkelte sammenhenger trer inn teksten som «biografen» mens hun i andre situasjoner opptrer som «Toril».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer