Oppgjør med matriarkatet

«Jeg har intet å gi, det lille jeg har, vil jeg ikke gi,» sier tante Lucia i Alvaro Pombos roman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Og det er nettopp der kvinner er i denne romanen, som dreier seg om kalde og selvsentrerte kvinner og mødre som er seg selv nok og ikke trenger verken ektemenn eller fedre til sine barn.

Forfatteren Alvaro Pombo regnes som en av Spanias fremste samtidsforfattere, og i en proustaktig erindringsstrøm gir han her stemme til en kvinnelig jeg-person som forteller om sin barndom med lillesøster og lillebror, mor og to tanter, hvorav én dør fordi hun ikke vil leve lenger. De bor isolert på en herregård i Nord-Spania like etter borgerkrigen. Faren forsvant, eller ble bedt om å forsvinne, da barna var små, og er en ikke-skikkelse inntil han plutselig dukker opp med sitt dannede og pene vesen, «velmenende til det absurde».

Vår forteller misliker ham sterkt fordi han ikke passer inn i deres lukkede lille verden og kanskje også fordi hun vil være solidarisk med sin mor, som tegner fordi det «å snakke er den sikreste måten å forvrenge alt på», og som gir uttrykk for at hun overhodet ikke trenger en mann. For det «å gifte seg er for tjenestepiker», som den eksentriske tante Lucia sier. Hun tilhørte de dekadente, frivole trettiårene og har hatt beileren på gress i tretti år. Men hun er ute av stand til å elske, og kan kun motta ting fra ham, for, som hun også sier, eiendom er det eneste som varer lenge, fordi det er noe langt mer substansielt enn en hvilken som helst følelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer