Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jonis Josef

Oppgjør med NRK: - Ingen logikk i avgjørelsen

Standupkomiker og humorprofil Jonis Josef fikk aldri vite hvorfor NRK sa nei til sesong 3 av «Kongen av Gulset». Det irriterer ham.

FRUSTRERT PÅ NRK: Beslutningen om å legge ned «Kongen av Gulset» framstår som ansiktsløs og lite gjennomsiktig, kritiserer komiker Jonis Josef. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRUSTRERT PÅ NRK: Beslutningen om å legge ned «Kongen av Gulset» framstår som ansiktsløs og lite gjennomsiktig, kritiserer komiker Jonis Josef. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er begrenset hvor bitter jeg gidder å være. Skal jeg se kynisk på dette har serien vært et springbrett for meg, men ja, jeg har vært forbanna. Jeg ser ingen logikk i avgjørelsen. Jeg vet faktisk ikke hvorfor jeg ikke får fortsette eller hva som er diskutert. Det er frustrerende, sier humorprofilen Jonis Josef (28) til Dagbladet.

«Kongen av Gulset» er en oppvekstserie basert på barndom- og ungdomstida til Jonis Josef på Gulset, en drabantby i Skien i Telemark.

De to sesongene av NRK-serien kan vise til gode anmeldelser, gode seertall, en prestisjetung Gullruten-pris i fjor og nå nylig en splitter ny Gullruten-nominasjon for beste humorserie.

Ifølge tall Dagbladet har fått fra NRKs analyseavdeling har sesong en og to av «Kongen av Gulset» et snittseertall på henholdsvis 383 000 og 220 000. Oppsummert, en TV-CV mange bare kan drømme om, men hakkene i beltet holder ikke.

- Ansiktsløs avgjørelse

Nylig fortalte nemlig serieskaper og komiker Jonis Josef at det er bestemt at hjertebarnet vrakes. «Kongen av Gulset» legges ned, skrev VG i starten av mai, og NRK begrunnet da blant annet avgjørelsen med at «coronasituasjonen påvirker NRKs produksjoner og mulighetene vi har».

Tilbake sitter en paff og frustrert serieskaper som i sin kontakt med NRK hadde fått såpass store forventninger om å få knyte en avsluttende sløyfe rundt prosjektet med en siste sesong, at jobben allerede var satt i gang.

- Beslutningen framstår for meg ansiktsløs og lite gjennomsiktig. Et eller annet sted oppe i NRK-systemet skjer det en kompleks beslutningsprosess. Avgjørelsen når ned til meg til slutt, men jeg forstår ikke hvem som tar den eller hvordan den tas, sier Josef.

BRA SAKER: Standupkomiker Jonis Josef er fortellerstemmen og er med på manussiden i «Kongen av Gulset». Dette blir det bra humor av, mener vår anmelder. Video: NRK Vis mer

- Det hele virker rart

Til tross for at NRK har fått flere fjær i hatten som følge av serien Josef har skapt, fikk han ikke beskjeden om at serien kuttes fra noen hos rikskringkasteren, men gjennom makkerne i produksjonsselskapet Spark, som produserer «Kongen av Gulset» for NRK, sier han.

- Er prosjektet egentlig satt så stor pris på som de ga uttrykk for? Hadde det en så høy verdi for dem som de ga inntrykk av? Det hele virker rart. Jeg og andre har lurt på om den samme avgjørelsen hadde blitt tatt dersom beslutningsleddet var mer mangfoldig, sier humoprofilen.

HOVEDROLLER: Abdikarim Mohamed Sheikh som «Jonis» og Oskar Ruud som «Don Tommy». Foto: NRK
HOVEDROLLER: Abdikarim Mohamed Sheikh som «Jonis» og Oskar Ruud som «Don Tommy». Foto: NRK Vis mer

Viktig avslutning

Josef så fram til neste avsnitt. Etter to sesonger, basert på 8. og 9. klasse på Gulset ungdomsskole, med norsksomalisk identitetskamp og mye uskyldig barne- og ungdomsfrustrasjon, var veien ryddet for mer alvorlig og viktig tematikk.

- Hvorfor holdt jeg på å skeie ut som ungdom? Sesong tre skulle ta for seg hvordan man blir et utskudd. Om rus og utenforskap. Vi kan lese masse om barn og ungdom på Oslo øst som er på skråplanet. Vi ville forklare hvorfor det skjer, noe som er en viktig fortelling for mange, sier Josef til Dagbladet.

REKTOR: «Nytt på nytt»-profil og komiker Bård Tufte Johansen spiller rektor og P3-programleder Martin Lepperød har rollen som den forvirrede læreren Thor. Foto: NRK
REKTOR: «Nytt på nytt»-profil og komiker Bård Tufte Johansen spiller rektor og P3-programleder Martin Lepperød har rollen som den forvirrede læreren Thor. Foto: NRK Vis mer

- Merkelig coronabegrunnelse

- Er det forskjell på begrunnelsene NRK kommuniserer utad, og det du sitter igjen med følelsen av?

- Ja, det er en forskjell. Det eneste jeg respekterer er at de må droppe noe for å satse på nye prosjekter. Det skjønner jeg, men å skylde på corona er merkelig. Manuset til sesong tre ble utarbeidet for å ta hensyn til smittevernseglene under innspilling, sier Josef.

Redaksjonssjef for TV i NRK P3, Ingjerd Østrem Omland, «forstår skuffelsen til Josef veldig godt», forteller hun. Men de måtte prioritere.

- «Kongen av Gulset» har nådd målene vi satte oss og da er det lett å tenke at det automatisk betyr at man får en ny avtale om ny sesong. Her har vi laget avtaler om én sesong av gangen og jeg tror ikke produksjonsselskapet tenker at dette kom helt ut av det blå, skriver P3-sjefen i en e-post.

P3-SJEF- Ingjerd Østrem Omland. Foto: NRK
P3-SJEF- Ingjerd Østrem Omland. Foto: NRK Vis mer

Fornøyd med seertall

Østrem Omland sier at NRK P3s innhold «avgjøres i dialog med bestillerne i strategidivisjonen.»

- Hva vi beslutter å lage er tuftet på NRK sin langtidsstrategi, P3 sin strategi og innsikten vi har om målgruppa vår, skriver hun, og legger til at nedprioriteringen av Josefs serie ikke var lett.

- Vi kan ikke gjøre alt og da må vi prioritere. Vår fordel, som også blir vår ulempe, er at vi må prioritere blant særs gode prosjekter. Det er ikke gøye prioriteringer å gjøre fordi det er alltid kjipt å si farvel til karakterer og serier man har blitt glad i. Men det er måten vi kan få opp nye prosjekter på.

- Hvilke konkrete mål, som du sier er ansett «som nådd», var satt av strategidivisjonen og P3 for «Kongen av Gulset»?

- Vi er først og fremst fornøyde med selve innholdet! P3 har som mål å løfte fram nye talenter, Jonis Josef er en av dem. Vi er også fornøyde med seertallene og at mange unge har sett serien. Vi i P3 har i tillegg hatt som mål å lage mer humor, det bidrar også «Kongen av Gulset» til at vi lykkes med, forklarer Østrem Omland.

Hun synes det er naturlig at Jonis Josef har opplevd mye skryt internt hos dem.

- Når noe er bra så er vi selvsagt entusiastiske og skikkelig glade for det! Jeg tenker at det ikke blir riktig å la vær å skryte av noe som fortjener skryt bare fordi vi ikke har en avtale om videre sesonger, skriver P3-sjefen.

Forklarer «bestiller»

For å forstå hvordan «strategidivisjonen» fungerer og hvordan NRK beslutter hva slags innhold som får grønt eller rødt lys, tar Dagbladet kontakt med TV-sjef i NRKs strategi- og mediedivisjon, Arne Helsingen.

- Dere får kritikk for å være lite gjennomsiktig i beslutningene deres. Hvem bestemte at det ikke ble en 3. sesong av «Kongen av Gulset»? Var det deg?

- Hvem som lager hva prioriteres i dialog mellom produksjonsavdelingene og oss. Vi gjør de formelle bestillingene på bakgrunn av det vi har blitt enige om. Slik mener vi å sikre både hastighet i utvikling og gode beslutninger. I dette tilfellet er prioriteringen gjort av P3 sammen med bestiller, sier Helsingen.

- Ok, men jeg skjønner fortsatt ikke hvordan dette fungerer?

- Strategi- og mediedivisjonen har ansvaret for å utarbeide mediestrategier, og i dem setter vi mål. Det kan eksempelvis være å nå grupper i befolkningen bedre, styrking av sjangere eller satsing på plattformer, forklarer Helsingen.

Bestemmer sammen

Helsingen fortsetter:

- Målene NRK setter seg legges ut som en såkalt behovsbeskrivelse til produksjonsavdelingene, for eksempel P3, hvor det jobbes med å utvikle prosjekter som støtter denne beskrivelsen. Prosjektene kommer så tilbake til oss, og sammen med avdelingene prioriteres de titlene vi kan bestille innenfor de økonomiske rammene vi har. Strategi- og medierdivisjonen har ansvaret for helheten i tilbudet, og at det ikke utvikles for like tilbud flere steder, sier Helsingen.

På bakgrunn av kritikken fra Jonis Josef spør Dagbladet både Arne Helsingen og Ingjerd Østrem Omland flere ganger om følgende:

«Representerer organisasjonsleddet som tar disse avgjørelsene mangfoldet blant NRKs seere i stor nok grad?»

Dette svarer ikke NRK-toppene direkte på.

- Glad for eventyret

Dersom Gullruten-nominasjonen hentes hjem, kan statskanalen på nytt høste heder og ære for Josefs ideer og åndsverk, men komikeren er klar på hvor kreden hører hjemme.

- De kan ta æren for å gi serien grønt lys. Ikke noe mer. Samtidig er jeg veldig takknemlig overfor P3 for hele eventyret, til tross for at det endte slik.

Dagbladet har vært i kontakt med produksjonsselskapet Spark i forbindelse med denne artikkelen. Daglig leder, Nils Stokke, sier i en kort kommentar at de har forståelse for avgjørelsen til NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!