Oppgjør med pappa

Nå kommer hevnbiografiene på rekke og rad. I boka «Dream Catcher» ødelegger Margaret A. Salinger mytebildet av faren - den legendariske amerikanske forfatteren J.D. Salinger.

NEW YORK (Dagbladet): Det startet med biografien til Joan Crawfords datter, «Mommie Dearest», for 20 år siden. 44 år gamle Margaret «Peggy» Salinger sier til New York Times at biografien «Dream Catcher» som nå utgis i USA, er et oppgjør med hennes barndom og oppvekst med en far som hun beskriver som sykelig selvopptatt.

På mange måter er boka hennes mer et ubehagelig oppgjør enn en hvitglødende hevn.

Besatt

Den virkelig store hevnen mot J.D. Salinger kom høsten 1998, da Joyce Maynard skrev boka «At home in the world». Der beskriver hun sitt forhold til Salinger, som hun møtte som 18-åring i 1972. Salinger var den gangen 53 år, og Maynards bok er en desperat beskrivelse av å bli plukket opp av en mann hun beundret grenseløst, for så å kastes ut etter Salingers forgodtbefinnende.

Hun går i detalj om hvordan Salinger var besatt av østlig meditasjon og homøopatiske medisiner - hvordan han kunne gå i dagevis uten å si ett ord, og hvordan han overvåket hva hun spiste.

Lever isolert

Boka fikk mye oppmerksomhet, men ble aldri en bestselger. Drøye ti år før skrev den anerkjente engelske kritikeren og biografen Ian Hamilton ei bok om hvordan han forsøkte å skrive en biografi om J.D. Salinger.

Salinger selv har ikke offentliggjort noe siden 1965, og snakker ikke med noen. Den legendariske forfatteren har en enorm menighet i hele verden. Hans bok «The Catcher in the Rye» betraktes av mange som en helligdom. Fremdeles selges boka i over 200000 eksemplarer årlig. Initialene står for Jerome DavidFår braksuksess med sin første roman «The Catcher in the Rye» i 1951Boka ble oversatt til norsk i 1952 under tittelen «Hver tar sin - så får vi andre ingen»Skrev seinere bl.a. «Nine Stories», «Franny and Zooey» og «Raise High the Roof Beam Carpenters and Seymour: An Introduction»Har trukket seg helt tilbake fra offentligheten, og ikke gitt ut noe etter 1965

Nå lever Salinger isolert i New Hampshire, og han saboterte bruken av brev som Hamilton ville bruke. Derfor ble boka «In search of J.D. Salinger» ei bok om boka Hamilton egentlig ville skrive.

I så måte er Peggy Salingers bok interessant for alle dem som vil kikke inn i store kunstneres skyggeliv. Og J.D. Salingers mørke sider er omfattende.

Drakk urin

Peggy Salinger hadde kontakt med faren, selv om foreldrene ble skilt da hun var liten. I likhet med Maynard beskriver hun faren som besatt av alt fra scientologi til Christian Science, fra å drikke urin til å sitte i psykiateren Wilhelm Reichs orgonskap, fra å tale i tunger til iskaldt å råde datteren til abort da hun ble gravid med sønnen som er hennes eneste barn.

Hun beskriver en far som skjelte ut moren på det groveste, og som nærmest sperret henne inne. Moren, Claire Douglas, møtte den 31 år gamle Salinger da hun var 16 år. De giftet seg få måneder før hun skulle ta eksamen på videregående skole, og da Claire ble gravid, ga Salinger klart uttrykk for at hun frastøtte ham.

Satte fyr på huset

Da Peggy var 13 måneder gammel, planla moren å drepe både datteren og seg selv, men klarte det ikke. Seinere satte moren fyr på huset, noe hun selv stadig nekter. I dag er Claire Douglas Jung-analytiker i California, og ifølge datteren en utmerket bestemor.

Peggy selv opplevde seg som dyrket av faren da hun var liten, men det er likevel ikke noe vakkert bilde hun tegner av ham.

Sin egen ungdom beskriver hun som ei tid med bulimi, angstanfall, fibromyalgi og kronisk tretthet. Hun hadde et kort ekteskap med sin karatelærer, og er nå gift med en operasanger og skuespiller. Selv har hun universitetseksamen i administrasjon, men utdannet seg videre som sykehusprest.

- Jeg måtte slutte å leve i min lille drømmeverden og spørre hvorfor. Uansett, etter at jeg ga opp drømmen om den perfekte far, har noen av de hyggelige minnene om ham kommet tilbake, avslutter hun sin over 400 siders bok med.

På mange måter er «Dream Catcher» Peggy Salingers egen terapi.

SYKELIG SELVOPPTATT: Den legendariske forfatteren J.D. Salinger levnes ikke mye ære i datteren Peggys biografi «Dream Catcher».