<strong>OPPGJØR:</strong> Avsløringer om seksuell trakassering og overgrep i flere mediehus har ført til oppvask i bransjen. Her er kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, sjefredaktørene Gard Steiro i VG og John Arne Markussen i Dagbladet i en hyggeligere sammenheng. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
OPPGJØR: Avsløringer om seksuell trakassering og overgrep i flere mediehus har ført til oppvask i bransjen. Her er kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, sjefredaktørene Gard Steiro i VG og John Arne Markussen i Dagbladet i en hyggeligere sammenheng. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Sextrakassering i pressen

Oppgjøret kommer på overtid. Det er det grunn til å beklage

Dagbladet mener: Ledere må gå i seg selv og se hvordan de har lagt til rette for ukultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vanligvis er det pressen som jakter på og avdekker overtramp i politikk og arbeidsliv. Denne høsten har medieledere selv måttet svare for seg etter et utall avsløringer av seksuell trakassering og overgrep i flere redaksjoner i nyere tid. Omfanget og de mange historiene forteller om en ukultur som har vært kjent og fått utfolde seg uten at ledelsen har gjort tilstrekkelig for å hindre uvesenet. Flere steder har ledelsen vært en del av problemet.

Oppgjøret som nå skjer er vondt og vanskelig, men helt nødvendig. Det begynner med å erkjenne at problemet eksisterer og at det er begått urett. Det er ingen tvil om at det også i Dagbladet har eksistert en ukultur som det ikke har vært slått hardt nok ned på. Mange har hørt de gamle røverhistoriene fra journalistenes vannhull, Tostrupkjelleren, og historier om dårlig oppførsel fortelles stadig rundt kantinebordene til almen latter. Men når avsløringene viser at dette fortsatt pågår, må latteren endelig stilne. Ledere som er vokst opp i en annen tid, må akseptere at den er over og stå opp for dagens normer. Alle ledere må gå i seg selv og se på hvordan man har lagt til rette for en slik kultur.

Pressen er ikke alene. Det viser liknende avsløringer blant skuespillere, jurister og ikke minst i hotell- og restaurantbransjen. Det er grunn til å tro at trakassering og overgrep foregår i alle bransjer og særlig hvor det er utstrakt bruk av løsarbeidere. Men pressen har en særlig viktig samfunnsrolle som vaktbikkje og stemme for de mest sårbare. Hvordan kan vi ha tillit hos ofre for overgrep om vi selv tar lett på overgrep? Om vi til og med beskytter overgripere, slik det har vært innrømmet i flere av sakene? Derfor vil vi forsikre overfor kilder og lesere at vi rydder i eget hus.

Kampanjer som #metoo har klart å stikke hull på en verkebyll, men nå kreves konkrete tiltak. En del forsømte plikter ligger allerede i lovverket og må følges bedre opp. Arbeidsgiver må sørge for rutiner for varsling og håndtering når slike saker kommer opp. Overgrep må få synlige konsekvenser og ikke være personavhengig. Alkohol kan ikke lenger være et frikort.

Dagbladet er en liberal og frisinnet avis. Det er en selvfølge å kjempe mot maktovergrep og ulikestilling, også når det avsløres i pressen. Men dette oppgjøret kommer på overtid. Det er det grunn til å beklage. Nå gjelder det å lytte, ta lærdom og handle. Dette må bli et vannskille for både kvinner og menn i arbeidslivet. Vi kan ikke ha det sånn lenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer