KOMMENTARER

Rystende film om Utøya

Oppgjøret med 22. juli må skje igjen og igjen

Bare slik, ved å pirke av skorpen igjen og igjen, blir Utøya det arret vi må bære og leve med.

RYSTENDE FILM: Debutanten Andrea Berntzen blir fortjent rost i skyene for sin hovedrolle i Erik Poppes film «Utøya 22. juli», som hadde premiere under filmfestivalen i Berlin på mandag. Foto: John MACDOUGALL /AFP PHOTO
RYSTENDE FILM: Debutanten Andrea Berntzen blir fortjent rost i skyene for sin hovedrolle i Erik Poppes film «Utøya 22. juli», som hadde premiere under filmfestivalen i Berlin på mandag. Foto: John MACDOUGALL /AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Erik Poppes film om terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 er en av de sterkeste og vondeste filmene jeg har sett. Den var rystende ubehagelig i all sin nøkternhet. De fleste som har sett den bruker liknende ord om å oppleve 72 minutters sant helvete på lerretet.

Det var så lenge det tok fra terroristen avfyrte sitt første dødelige skudd til han ble pågrepet.

Likevel sier overlevende at filmen ikke er i nærheten av å gjenskape den brutale virkeligheten. Det er en mild versjon, sa Hanne Linaker til NRK Kulturnytt dagen etter premieren i Berlin. Broren Gunnar ble drept på Utøya den dagen.

Linaker mener at historien om Utøya er så mye mer enn den tida det tok terroristen å drepe 69 mennesker, de fleste barn og unge. Det har hun rett i selvfølgelig. Men denne første spillefilmen om 22. juli er starten på et nytt kapittel i bearbeidelsen av en nasjonal tragedie. En anledning til å snakke om det andre igjen. Det ungdommene på Utøya ennå ikke visste den ettermiddagen filmen utspiller seg.

Hvem og hva som sto bak.

Mens enkelte filmanmeldere har spurt hva filmen egentlig vil, sier Poppe selv at han er motivert av at massemorderens tankegods lever videre i beste velgående.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer