DEBATT

Debatt: USA-valg 2016

Oppgjøret med skråsikkerheten kan ikke bare gjelde valganalytikere

«En åpnere debatt» er kanskje et blodfattig krav å komme med etter et valg som har skremt vettet av store deler av offentligheten. 

ANNERLEDES USA: Donald Trump har leflet med tanken om et mindre intervensjonistisk USA, og et USA som inntar en annen linje overfor Russland, skriver artikkelforfatteren. Her er han på Trump International Golf Club i New Jersey i helga. Foto: Peter Foley / CNP / NTB Scanpix
ANNERLEDES USA: Donald Trump har leflet med tanken om et mindre intervensjonistisk USA, og et USA som inntar en annen linje overfor Russland, skriver artikkelforfatteren. Her er han på Trump International Golf Club i New Jersey i helga. Foto: Peter Foley / CNP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Er det noe valget av Donald Trump som USAs neste president åpenbart minner oss om, så er det at spådommene vi ofte foretar om framtida er av svært begrenset verdi. Kartet kan tegnes om på nytt. Det er det vi vet – trass i at det finnes en rekke skråsikre argumenter som blir presentert nå, både for hvor katastrofalt det kan være og hvordan en Trump-administrasjon kan overraske positivt.

Trump har leflet med tanken om et mindre intervensjonistisk USA, og et USA som inntar en annen linje overfor Russland. På den andre siden luftes tanken om John Bolton, en profilert hauk fra George W. Bush-æraen, som utenriksminister – en type som på ingen måte er villig til å kjøpslå om USAs dominans, verken i Midtøsten eller overfor Russland.

Trump har sådd tvil om USAs forhold til Nato i valgkampen gjennom stadige påminnelser om at USA ikke har råd til å være en garantist for alliansens sikkerhet – han har sågar antydet at Nato er utdatert i dagens verdensbilde. Men når Barack Obama legger ut på sin «avskjedsturné» i Europa, gjør han det med en garanti om at den neste presidenten har en forståelse av Natos posisjon som er på linje med tidligere administrasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer