DÅRLIG FOREGANGSFIGUR: Colorado et eksempel på hvor lett det er å miste fokus. De legaliserte for å hjelpe, men glemte å hjelpe. Det er ingen i Colorado som krever mer og bedre behandling til rusmisbrukere. Struktureringen av salget har tatt all plass, skriver artikkelforfatteren. Foto: Brennan Linsley / AP Photo / NTB scanpix
DÅRLIG FOREGANGSFIGUR: Colorado et eksempel på hvor lett det er å miste fokus. De legaliserte for å hjelpe, men glemte å hjelpe. Det er ingen i Colorado som krever mer og bedre behandling til rusmisbrukere. Struktureringen av salget har tatt all plass, skriver artikkelforfatteren. Foto: Brennan Linsley / AP Photo / NTB scanpixVis mer

Ruspolitikk:

Oppgjørets time nærmer seg i rusdebatten

Rusdebatten har i praksis stanset opp. Det er nå to fronter som skriver kronikker uten å lytte til hverandre. Begge fronter hevder de vet det beste for samfunnet.

Meninger

For ungdommer i dag må det være vanskelig å vite hvem du skal tro på i rusdebatten. Hva du skal tro på. De må finne svarene på egen hånd.

De som ønsker å beholde et forbud, begrunner det med at økt fysisk og psykisk tilgjengelighet vil øke bruken. Flere vil ruse seg hvis det blir lovlig, og flere vil få problemer. Dette har de statistikk på. Det hevdes også at det illegale salget vil fortsette, siden de kan tilby lavere pris og unngå aldersgrenser.

Men hvor farlig ville det være å godta en avkriminalisering? Det vil fortsatt være forbudt. Denne siden påpeker at straffen for bruk og besittelse uansett er lav, så straffen i seg selv er ikke det viktigste. Det bør ikke være en lang vei å gå før vi ender der.

De som ønsker legalisering, har en litt lenger vei å gå for å møtes. De mener rett og slett litt mer. Det første som hevdes, er at det er straffen som er det farligste. Et annet argument er at samfunnet vil få bedre kontroll på rusmidlene ved å produsere alt selv. Og at gjengkriminaliteten vil miste sitt økonomiske grunnlag.

Noen hevder også at bruken vil gå ned ved legalisering og at flere vil få hjelp. Alkohol trekkes dessuten frem som et mye større problem. Alt har de statistikk på. Det finnes et tall for alt.

Men hvis de måtte velge ett punkt, ville det likevel vært straffen. Også her kunne avkriminalisering blitt et kompromiss: Et forbud uten straff.

Colorado trekkes ofte frem av begge parter. De har legalisert Cannabis. Det vises til hvordan de har lyktes i den ene kronikken, og mislykkes i den andre. Alle hevder å ha rett. Alle har tall.

For meg er Colorado et eksempel på hvor lett det er å miste fokus. De legaliserte for å hjelpe, men glemte å hjelpe. Det er ingen i Colorado som krever mer og bedre behandling til rusmisbrukere. Struktureringen av salget har tatt all plass.

Dessuten har de bare foretatt en endring hva gjelder ett rusmiddel. De andre er glemt. Colorado har også store problemer med fattigdom og et sviktende fengselssystem. Disse temaene har kommet helt i skyggen.

Jeg kan enkelt godta en avkriminalisering hvis det fører oss videre. Hvis vi endelig kan begynne å snakke om rusbehandling og reell hjelp til de som sliter.

Jeg ser frem til å krangle med mine meddebattanter om behandling, ikke om straff. Om sengeplasser. Budsjetter. Avrusning og rehabilitering. Om ettervern. Vi må bli ferdig med debatten om loven for å komme til debatten om hjelpen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.