Oppgjørets time

- Tre romaner til, så er det slutt. Forfatter Dag Solstad har erkjent at han står foran sin siste fase i livet og tok et kraftig oppgjør med seg selv under litteraturfestivalen på Lillehammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Solstad skulle egentlig holde et foredrag om makt, som er tema for årets litteraturfestival, da han tok ordet onsdag. Men det ville han ikke snakke om. Solstad ville snakke om romanen. Og det faktum at han om to måneder fyller 60 år. De to tingene henger sammen, synes han.

- Jeg står foran siste fase. Nøkternt sett kan jeg ikke regne med å skrive romaner i mer enn ti år til. Det betyr tre romaner til, hvis lykken står meg bi. Så er det jamnt slutt. Det er disse, mine tre siste romaner, jeg vil snakke om. Mitt forhold til min nye uskrevne roman. Siste fase i mitt livsprosjekt.

Noen eldre damer på første rad sukker og nikker gjenkjennende med hodene.«Roman 1987» som han i 1989 fikk Nordisk Råds litteraturpris for, «Genanse og verdighet» og «Professor Andersens natt»

Solstad tar sats. Det er nå foredraget for alvor begynner. For ham.

- Livserfaring er en noe oppskrytt verdi. Og den er irrelevant når det gjelder å skape kunst. Jeg skal selvsagt ikke kimse av mine erfaringer med å skrive romaner, men erfaringene innebærer en større fare enn fordel. Livserfaring kan medføre en uutholdelig selvgodhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer