Oppgjørets time

OLJE: Mens mongolene forsvant med kalifatets rikdommer, ønsker amerikanerne å ta kontroll over oljefeltene og andre naturressurser i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spørsmål i tilknytning til utforskning og utnyttelse av Iraks oljeressurser er blant de viktigste punktene på programmet til landets nyvalgte regjering. Irak har verdens tredje største oljereserver, beregnet til 115 milliarder fat olje. Her ligger også verdens største uoppdagede og uutforskede oljefelt, og mange analytikere tror det kan dreie seg om ekstra oljereserver på mellom 100 og 200 milliarder fat. Men i desember 2005 eksporterte Irak bare 1,1 millioner fat olje per dag. Det var mindre enn i noen annen måned siden oljeeksporten ble gjenopptatt etter den amerikanske invasjonen i 2003 - og bare halvparten av det som ble registrert mens landet ble styrt av Saddam Hussein og var underlagt FN-sanksjoner. Så langt har president Bush tatt feil i sine spådommer om at inntekter fra den irakiske oljen skulle dekke utgiftene til krigen. Helt siden den USA-ledede invasjonen er produksjonen blitt hindret av geriljaangrep på rørledninger og raffinerier. Ifølge tjenestemenn kunne Irak ha solgt om lag 3 millioner fat hver dag om det ikke hadde vært for at oljeindustrien stadig utsettes for angrep. For de irakiske opprørerne er angrep på oljeinstallasjonene en del av strategien for å forsvare landets naturressurser og forhindre at de faller i hendene på koalisjonsstyrkenes forretningsforbindelser. De hellige krigerne ser på de amerikanske troppene og koalisjonsstyrkene som profesjonelle tyvers forlengede arm - og med tyver mener de vestlige multinasjonale energiselskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer