Oppgjørets time

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Røde Khmer var en kommunistisk-stalinistisk bevegelse som tok mål av seg å realisere det klasseløse agrarsamfunn i Kambodsja. Dette diabolske utopia fikk navnet Demokratisk Kampuchea og eksisterte i dagens Kambodsja mellom 17. april 1975 og 6. januar 1979. Røde Khmers mål var å returnere til «år null» – alt med forbindelser til tidligere tiders tenkning skulle utslettes. Tortur og eliminering av etniske minoriteter, intellektuelle og alle andre som regimets paranoide ledere mistenkte for å motarbeide revolusjonen, var nødvendige skritt på veien mot himmelriket. Forsiktige estimater tilsier at omtrent 1,7 millioner mennesker omkom som et direkte resultat av Røde Khmers politikk. Som Peter Fröberg Idling skriver i sin intelligente bok «Pol Pots leende», tilsvarer det seks tsunamikatastrofer. Det var en tragedie av gruoppvekkende dimensjoner.

I 2003 ble det inngått en avtale mellom FN og Kambodsjas regjering om å etablere et tribunal for å straffeforfølge de ansvarlige for forbrytelsene i Demokratisk Kampuchea. Etter tidvis kompliserte forhandlinger ble the Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia (ECCC) etablert i 2004. ECCC kan best karakteriseres som et internasjonalisert kambodsjansk tribunal: Halvparten av tribunalets stab er kambodsjanske, men ingen avgjørelser kan avsies uten at minst én internasjonal dommer har sagt seg enig. På den måten har en forsikret seg om at internasjonale rettsstandarder respekteres, samtidig som hensynene til kambodsjansk suverenitet og eierskap til rettsprosessen blir ivaretatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer