Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Oppgjørets time

Brochmann-rapporten viser at dere har rett! Alle sammen!

NY RAPPORT:  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v) mottok onsdag utredning om  konsekvenser av høy innvandring for norske velferdsordninger fra professor Grete Brochmann som har ledet arbeidet med utredningen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NY RAPPORT:  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v) mottok onsdag utredning om konsekvenser av høy innvandring for norske velferdsordninger fra professor Grete Brochmann som har ledet arbeidet med utredningen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Endelig er den her. Rapporten som viser at dere har rett. Det står klart og tydelig i Brochmann 2-utvalgets rapport.

Jeg tenker særlig på dere som vil ha en slutt på innvandringen. Dere har jo hatt rett hele tiden! Rapporten ble lagt fram onsdag morgen og allerede 12:47 samme dag kunne Sylvi Listhaug skrive til en Facebook-følger at «Mye av det jeg har sagt fra første stund i denne jobben er det som nå blir bekreftet». En snau time senere, 13:38, vurderte Kjetil Rolness den 251-sider lange rapporten som «fornuftig, realistisk og balansert», om enn «litt forsiktig i advarslene». Rolness innrømmet riktignok at han ikke hadde lest selve rapporten, men kronikkversjonen i Aftenposten.

Da klokken hadde blitt litt over seks, kunne Mazyar Keshvari på Dagsnytt Atten slå fast med sikkerhet at «noe som kommer klart fram i denne rapporten er at det går seg ikke til». Rita Karlsen fra Human Rights Service var hjertens enig. Hun sa at dette var den tredje rapporten på rad som klart og tydelig fortalte oss at «uansett hvor mye penger vi bruker på dette her: dette går ikke». Men egentlig trengte ikke Karlsen en rapport i det hele tatt, for som hun sa til Fredrik Solvang: «alle skjønner at dette ikke går».

Nå må vi ikke glemme motparten. Dere hadde også rett, ifølge rapporten. Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås var riktignok så ærlig at han fortalte programlederen på Dagsnytt Atten at ikke hadde rukket å lese hele rapporten ennå.

Han hadde bare lest deler av den. Men det gjorde ikke noe, fordi han kunne fortelle at han kjente seg igjen i flere av forslagene. Dette hørtes kanskje ikke så konkret ut, men Lauvås var snar med å utdype: «det handler om en rekke ting i forhold til innsats og integreringssida». Arbeiderpartiet hadde allerede foreslått dette i Stortinget men blitt nedstemt. Det var det jeg sa! Arbeiderpartiet har hatt rett hele tida, de også.

Når landets klokeste hoder barker sammen ville man anta at målet vår å oppnå en slags innsikt på samfunnets vegne. En fakkel i mørket. Men så snart en slik rapport slippes ut i offentligheten blir den til et simpelt slagvåpen man kan slå hverandre i hodet med. I debattstudioene høres det ut som rapporten ble skrevet med bare ett formål: å gi politikerne og kommentatorene rett.

Men det som er så fint med 251 sider lange rapporter er alle kan få litt rett, hvis man bare leter godt nok. Slå for eksempel opp på side 167 i Brochmann 2-utvalgets rapport. Der finner man en gavepakke til vegetarianerne.

Rapporten anbefaler nemlig «bruk av både pisk og gulrot». Hadde jeg vært vegetarianer, hadde jeg aktivt brukt Brochmann-rapporten som bevis på at gulrot er sunt. Og så ville jeg holdt meg langt borte fra side 126 i samme rapport, der «kjøtt og fisk annenhver dag» beskrives som et sentralt forbruksgode.

Uansett, det er godt den endelig er her. Rapporten som viser at dere har rett. Nå skal ingen behøve å tvile på dere igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling