Opphavsretten på «Mein Kampf» går ut

Tyske myndigheter kan ikke stoppe utgivelse lenger.

(Dagbladet.no): Adolf Hitlers «Mein Kampf» har ikke vært tilgjengelig i tyske bokhandler siden krigens dager. Det er strid om opphavsrett som har holdt boka unna salgshyllene, men det behagelige problemet er nå i ferd med å gå over av seg selv.

I 2015 frigis nemlig boka. Da er åndsverket tilgjengelig for alle og kan kopieres og videreselges.

Ber om akademisk utgivelse
Mange bekymrer seg for at ny-nazister vil utnytte at boka ikke lenger vil være rettighetsbeskyttet. En ledende, tysk historiker ber derfor om at «Mein Kampf» gis ut på nytt i Tyskland for å komme høyrekstreme i forkjøpet.

Horst Möller ønsker seg en ny versjon av Mein Kampf i akademisk form med tallrike fotnoter.

- Så lenge Mein Kampf ikke er tilgjengelig i en slik utvidet utgave vil spekulasjonene om hva som faktisk står i boka ikke ta slutt. En akademisk versjon kan få slutt på alle mytene som omgir boka, sier Möller ifølge Spiegel.

Hitler skrev «Mein Kampf» 1924 mens han sonet fengselsstraff i Landsberg am Lech for ølkjellerkuppet i 1923. Boka, som kom i 1925, er utformet som en selvbiografi og er også delvis en utredning om den nasjonalsosialistiske lære.

Den er tilgjengelig i mange land, inkludert Norge. Den er heller ikke forbudt i Tyskland, men den tyske delstaten Bayern, som sitter på rettighetene, nekter å la den trykkes på nytt.

Passer på ryktet sitt

Bayern, som ble et viktig tilholdssted for nazistene, tok over katalogen til naziforlaget Eher-Verlag etter krigen, blant annet med Mein Kampf i beholdningen.

SIGNERT FØRSTEUTGAVE: Ble solgt på auksjon i 2005. Med boka fulgte signerte foto av nazilederen sammen med den britiske statsministeren Neville Chamberlin og andre nazidokumenter. Foto: AFP/CARL DE SOUZA
SIGNERT FØRSTEUTGAVE: Ble solgt på auksjon i 2005. Med boka fulgte signerte foto av nazilederen sammen med den britiske statsministeren Neville Chamberlin og andre nazidokumenter. Foto: AFP/CARL DE SOUZA Vis mer

Bayerske myndigheter har nektet nytrykk av boka i frykt for å bidra til promotering av ekstremisme. Det tyske utenriksdepartementet har også ved flere anledninger anbefalt å ikke gi ut boka på nytt, de frykter for Tysklands omdømme i utlandet.

Möller er ikke enig. Han har bedt rettighetshaverne om å få lov til å trykke en ny utgave, men forslaget er blitt avslått. Bayern har også gått til rettslige skritt mot tidligere forsøk på å publisere boka på nytt.

Mister rettighetene
Tyskland har det samme regelverket som Norge på dette området, og 70 år etter forfatterens død opphører åndsverkslovens beskyttelse av produktet. «Mein Kampf» er dermed tilgjengelig for alle i 2015.

- Det kommer til å bli flere forleggere som ønsker å selge den på grunn av sensasjonseffekten, sier Möller, som mener det er bedre å gi ut en gjennomarbeidet utgave nå. Han ønsker fotnoter som forklarer hvorfor Hitler tok feil.

Bayern melder at de vil fortsette å blokkere publisering av boka.

- Tillatelse vil ikke bli gitt for trykking verken i Tyskland eller utenlands. Intensjonen er å hindre spredning av naziideologien, skriver myndighetene i en pressemelding. Også hensynet til ofrene for Holocaust veier tungt. Bayern avviser Möllers forslag, og understreker at historikere som ønsker å gå kritisk til verks allerede har tilgang til mye publisert materiale. Også andre akademikere er skeptiske, og sier at arbeidet med fotnoter vil være uendelig.

- Ideen er absurd. For hver linje må du skrive ”Hitler tok feil her”. Ny-nazistene og ekstremister kommer til å publisere det uansett straks opphavsretten opphører. Hvem vil kjøpe en akademisk versjon for hundrevis av euro når de kan få en billig paperback fra en høyrevridd utgiver, sier Wolfgang Benz ved Senter for forskning på antisemittisme.

Boka kan i dag kjøpes i bruktbutikker, online og lånes på tyske bibliotek.