LEDER

Goliat-bråket:

Oppklaring nødvendig

Dagbladet mener: Uklarheten rundt Søviknes' Goliat-regnestykke tilsier at det hele bør regnes på nytt.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Goliat-skandalen fortsetter å forfølge olje- og energiminister Terje Søviknes. Med god grunn. Statsrådens rapportering til Stortinget om utsiktene for oljefeltets lønnsomhet har vært både mangelfull og tvilsom denne høsten.

Det har fått MDG og SV til å kreve atter en ny beregning fra Søviknes og departementet. Partiene mener det fortsatt ikke er grunn til å stole på tallene og beregningene regjeringen har lagt fram for Stortinget. I verste fall vil partiene vurdere mistillit.

Søviknes’ utfordring er at tallene han la fram forrige uke, som skulle være en slags endelig avklaring, ikke forholdt seg til de vanlige premissene for vurdering av lønnsomhet. Vanligvis har det vært enighet om et avkastningskrav på sju prosent.

Søviknes fastslo på sin side at alt fra 0,9 til 5,9 prosent avkastning kunne regnes som lønnsomt. Og da han skulle regne på nåverdien av feltet, la han til grunn et krav på fire prosent.

Det forklarte han med at det var det kravet WWF brukte i sine beregninger, som lå til grunn for Stortingets spørsmål om lønnsomhet.

Men det er ikke WWFs forsiktige forutsetninger som skal ligge til grunn når departementet regner på lønnsomhet. Når vi regner lønnsomhet for fellesskapet, holder det ikke at avkastningen er positiv. Den må også være høyere enn en alternativ plassering ville gitt.

Det er derfor på sin plass at Søviknes nå er imøtekommende og leverer nye tall, slik SV og MDG ber om. Enten må han redegjøre bedre for hvorfor et fire prosents avkastningskrav plutselig er mer fornuftig enn syv, eller så må han levere nye tall for nåverdi og «break-even». Han har tross alt allerede vist at han vet hvordan han gjør det. Stortinget kan ikke la Søviknes slippe unna med å gi fra seg de tallene som passer ham best.

Ingenting blir selvsagt bedre av å stoppe produksjonen på Goliat nå. Derfor har heller ingen foreslått det. Men best mulig tall er nødvendig for å ta gode beslutninger i framtida. De har Søviknes til gode å legge på bordet.

I tillegg er usikkerheten rundt hvorfor situasjonen vi har sett i høst i det hele tatt kunne oppstå fortsatt høyst tilstedeværende. Både fremskaffelse av bakgrunnen for Søviknes klønete håndtering og av bedre Goliat-tall burde stå høyt på Stortingets agenda.

Dessverre blir det neppe flertall for en slik oppklaring med det første. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har til nå avvist en ny beregning av Goliat-lønnsomheten. Det er synd. Ingen partier på Stortinget bør kunne godta en så rotete forvaltning av Norges største og viktigste næring, som det vi har vært vitne til de siste par månedene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer