Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oppklaring om Quisling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

QUISLING: I sin kronikk 31.11 har Francois Kersaudy en henvisning til en kronikk jeg skrev i forbindelse med debatten rundt filmen om Svein Blindheim. Jeg skal ha hevdet at Quisling var direkte involvert i overfallet 9. april. Han mener dette er et av de historiske forholdene det fortsatt strides om i Norge, selv om kildene er klare. På dette punktet dreier det seg nok om en misforståelse - mitt poeng var kun at Quisling reiste til Berlin for å invitere Hitler til, oppfordre ham til og stille seg til rådighet for en tysk invasjon.

OM HANS MANGE innspill og informasjoner bidro på noen måte til beslutningen om invasjonen er tvilsomt, og jeg er helt enig med Kersaudy i at det er et historisk faktum at Hitler helt bevisst sjaltet ham ut i den konkrete planleggingen og gjennomføringen av angrepet. Quislings handlemåte høsten 1939 kvalifiserte ham til landsvikbetegnelsen etter norsk lov, men gav ham ikke på noen måte en sentral historisk deltakerstatusi «Weserübung». Denne distinksjonen kom dessverre ikke klart nok frem i min kronikk. Jeg tror for øvrig ikke det er grunnlag for å hevde at Quislings rolle i forspillet til 9. april fortsatt er gjenstand for kontroversielle debatter.