Opplagt fiksjonslek

«Det er typisk norsk å være god.» Gro Harlem Brundtland, daværende norsk statsminister, lot ordene falle i sin nyttårstale 1. januar 1992. Dette er sannsynligvis noe av det dummeste som er blitt sagt på norsk, og sitatet avslutter Jørgen Norheims satiriske roman om vårt århundre, som en punchline.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Århundrets avslutning har inspirert flere forfattere til å oppsummere. Jørgen Norheim, som debuterte for fire år siden med romanen «Liten svein i bærskog ut», er ikke alene, men han viser et ambisjons- og kunnskapsnivå han slipper å dele med altfor mange; «Mars» gjennomsyres av overskudd hva angår både fortellerglede muligheter for fiksjonslek og ikke minst innsikt i vårt århundres historie.

Replikker

Brundtland-sitatet er ett av flere som den anonyme skriveren har samlet, såkalte århundresreplikker, som han ser for seg brukt i et skuespill der Brundtland er tiltenkt en statistrolle. Han har nemlig ønsket å etterlate seg et skrift som kan gi etterfølgende slekter en mulig forståelse av siste halvdel av det tjuende århundre, og han burde være den rette. Det viser seg nemlig at han, i suveren forakt for godtfolks krav til sannsynlighet, i alle makters tjeneste, visstnok har befunnet seg i nærheten av alle de skikkelsene han skriver om, han har kjent dem alle, Himmler, Nixon, Thatcher osv., og et sted i den norske fjellheimen fester han sine opplevelser til harddisken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer