Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Opplev «Rødhette og ulven» på en helt ny måte

Vi har testet nye apper for barn.

EVENTYR: «Lil? Red» er den klassiske historien om Rødhette og ulven, fortalt på en ny måte. Illustrasjon fra appen
EVENTYR: «Lil? Red» er den klassiske historien om Rødhette og ulven, fortalt på en ny måte. Illustrasjon fra appen Vis mer

ANMELDELSE: I dag er det igjen barnebokdag på boksidene i Dagbladet, både på papir og nett. Denne måneden har vi testet tre nye barneapper for mobil eller nettbrett:

En har som mål å lære barna alfabetet, de to andre gir deg kjente eventyr i ny innpakning.

• Her kan du se hvilke barnebokapper vi omtalte forrige måned.

«Bukkene Bruse»
Per Arntzen Trading
Passer for iPhone, iPod Touch og iPad
Alder: 3+

BARNEBOKAPP: Folkeeventyr finner du mye av i Appstore. De er ikke beskyttet av opphavsretten, så tekstene kan brukes fritt av alle. «Bukkene Bruse» er en av tre nye eventyrfortellinger i en serie barnebokapper fra PA Trading.

Her er tekst, illustrasjoner og høytlesning, intet annet. Ingen klikke- og valgmuligheter. Illustrasjonene er fargerike og tegneserieaktige. Appen er lett å bla i, men det er også lett å bla for langt. Høytlesingen suppleres av noen få, litt monotone lydeffekter. Dette er en lydbok med illustrasjoner. Enkelt og greit, men uten et fnugg av originalitet.  

«Lil' Red»
Brian Main
Passer for iPad, krever iOS 4.0+
Alder: 5+

BARNEBOKAPP: Brian Main har funnet en egen måte å lage app av eventyr på, og den er slett ikke dum. «Lil? Red» er den klassiske historien om Rødhette og ulven, fortalt med illustrasjoner, animasjon, symboler, piler og interaktivitet. Den er fri for tekst, men her er flust med visuelle sukkertøy! Vi blar gjennom oppslagene som i en vanlig bok, men er med på å drive handlingen framover ved å klikke på ulike figurer.

Illustrasjonene går i grått, sort og rødt — stilrent og søtt, men også litt illevarslende. Det samme gjelder musikken. Symbolene i snakkeboblene kan være vanskelig å forstå for de minste, derfor passer appen best for barn fra fem år. Men også yngre barn vil ha glede av den, særlig hvis de kjenner eventyret fra før. Helt til slutt får vi et morsomt bonuspoeng. Denne appen er verdt sine 28 kroner!  

«ABC-hjulet»
Capybara
Passer for iPhone, iPod Touch og iPad. Krever iOS 5.1+
Alder: 2+

BARNEAPP: Denne appen er ikke er en bok, men den har som mål å lære barn alfabetet. «ABC-hjulet» er et av mange bokstavspill i Appstore. Skal de kunne konkurrere med andre småspill, må de være svært underholdende. Denne fyller kravet delvis.

Du kan velge mellom fire poster i spillet. Hver gang må du snurre et lykkehjul for å velge en bokstav, og så skal du pusle sammen et bilde av bokstaven, fargelegge den, gjenkjenne den i en haug med andre bokstaver, eller se på bildet av et ord som hører til. Et ikke helt intuitivt belønningssystem gir medalje for hver oppgave du løser, utfra hvor raskt du klarer det. Oppgavene er lette å forstå, og kan underholde en stund. Men hvorfor så kjedelig lydbilde? Bare én av postene har en stemme som automatisk forteller hva bokstaven du har valgt heter. Er ikke det noe av det viktigste å lære bort?