Chloe Melas:

Opplevde ubehaglig intervju med Freeman. Så gravde hun fram 16 anklager

Journalisten Chloe Melas dro for å intervjue Morgan Freeman. En ubehagelig opplevelse startet en seks måneder lang jakt.

OVER STREKEN: CNN-journalist Chloe Melas har dekket filmbransjen i flere år, og sier at Morgan Freeman var den første til å gå over streken. Foto: Jeenah Moon / The New York Times / NTB Scanpix
OVER STREKEN: CNN-journalist Chloe Melas har dekket filmbransjen i flere år, og sier at Morgan Freeman var den første til å gå over streken. Foto: Jeenah Moon / The New York Times / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden New York Times i fjor høst avslørte hvordan den mektige filmmogulen Harvey Weinstein hadde seksuelt trakassert kvinner over flere tiår, har flere mektige personer blitt dratt med i dragsuget. Blant dem finner vi Kevin Spacey og Louis C.K.

Nå er det Hollywood-legenden Morgan Freeman som er i hardt vær. Denne uka kunne CNN avsløre at åtte personer anklager skuespilleren for trakassering, mens like mange personer anklager ham for upassende oppførsel.

«Disse 16 personene beskriver et mønster av upassende oppførsel av Freeman på filmsettet», skriver den amerikanske tv-kanalen. Avsløringene kom som et resultat av en seks måneder lang undersøkelse utført av journalisten Chloe Melas.

- VILLE BARE VEL: I en offentlig uttalelse skriver Morgan Freeman at har prøvd å få mennesker rundt ham til å føle seg verdsatt og avslappet, og at det kan være grunnen til anklagene. Foto: NTB Scanpix
- VILLE BARE VEL: I en offentlig uttalelse skriver Morgan Freeman at har prøvd å få mennesker rundt ham til å føle seg verdsatt og avslappet, og at det kan være grunnen til anklagene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Weinsteins fall

Til sammenlikning ble Weinsteins atferd - og forsøk på å legge lokk på anklagene - avslørt av kvinnelige New York Times- og The New Yorker-journalister.

De hadde lenge hørt historier om Weinsteins oppførsel, men ingen hadde klart å få noe håndfast på filmmogulen. Dermed bestemte de seg for å avdekke hvordan han systematisk tok personer som anklaget ham til retten, og fikk dermed med seg tolv kvinner som sto fram med anklagene sine.

CNN-journalisten Melas' arbeid startet derimot på en helt annen måte. I fjor ble hun sendt ut for å dekke et pressemøte for filmen «Going in Style», hvor Freeman hadde en rolle.

Ubehagelig møte

På det tidspunktet var Melas gravid, og ifølge The New York Times skal Freeman ha målt henne med øynene før han slang ut denne kommentaren: «Jeg skulle ønske jeg var der». Den aktuelle kommentaren ble også fanget på video. Melas hevder også at Freeman kom med flere upassende kommentarer under intervjusituasjonen.

I etterkant rapporterte Melas hendelsen til arbeidsgiveren sin, som videre rapporterte filmstudioet bak filmen, Warner Bros. De svarte derimot med at de ikke kunne gjøre noe på bakgrunn av bare én kommentar, og at de andre personene som var til stede sa at de ikke hadde sett noe som helst.

Melas' har dekket bransjen i flere år, og hørt flere anklager om Freeman. Samtidig var metoo-kampanjen i ferd med å ta av, og det var da den seks måneder lange granskingen av Freemans oppførsel startet, ifølge den amerikanske avisa.

- Jeg har intervjuet omtrent hver eneste stjerne du kan tenke deg. Jeg hadde aldri opplevd noen gå over streken, helt til Freeman gjorde det. Og derfor skilte det seg ut, sier Melas.

OVERGIR SEG: Harvey Weinstein har overgitt seg til politiet i New York, melder nyhetsbyrået AP. Tidlig fredag morgen New York-tid ankom han politistasjonen. Video: CNN Vis mer

Freeman beklager

I en åpen uttalelse beklager Freeman seg overfor anklagerne.

- Alle som kjenner meg, eller har jobbet med meg, vet at jeg ikke ville ha fornærmet noen, eller fått andre til å føle ubehag med vilje. Jeg beklager til enhver som har følt ubehag eller følt seg krenket - det var aldri min intensjon.

Fredag delte han en andre offentlig uttalelse, hvor han igjen beklaget oppførselen, men bestrider at det har skapt «et giftig arbeidsmiljø» i produksjonsselskapet hans, Revelations Entertainment, som det ble hevdet i CNN-artikkelen.

Anklagene

I CNN-artikkelen som ble publisert denne uka anklages Freeman blant annet for å ha trakassert en produksjonsassistent på settet til den nevnte filmen «Going in Style» i månedsvis.

Ifølge CNN skal kvinnen ha blitt tatt på, blant annet ved at Freeman la hånda på korsryggen hennes og strøk henne. Hun skal også ha fått kommentarer om både klær og kropp på daglig basis.

- En gang prøvde han å løfte opp skjørtet mitt og spurte om jeg hadde på meg undertøy, sier hun og hevder at Freeman prøvde flere ganger før han til slutt skal ha blitt bedt av skuespillerkollega Alan Arkin om å slutte.

- Morgan ble satt ut og visste ikke hva han skulle si, sier hun.

Tv-kanalen skriver også om en annen anklage mot skuespilleren. Et medlem av produksjonsstaben til filmen «Now You See Me» i 2012, har fortalt CNN at Freeman seksuelt trakasserte henne og andre kolleger ved flere anledninger.

- Han kommenterte kroppene våre … Når han var til stede, visste vi at vi burde unngå å ha på oss topper som kunne vise brystene våre, eller klær som eksponerte rumpene - altså, unngå å gå i klær som var tettsittende, sier hun til CNN.

Forsvarer Melas

Det er imidlertid ikke alltid helt uproblematisk for journalister å jobbe med saker som angår dem personlig. I norsk presse er det vanlig å unngå å dekke saker som er av personlig interesse, eller som det heter i Vær Varsom-plakaten: «Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Men leder for etikkomiteen i amerikansk presse, Indira Lakshmanan, mener at Melas ikke har brutt noen etiske retningslinjer i arbeidet med denne saken.

- Det begrunner vi med at hun var åpen om hennes rolle som anklager, og dokumenterte i detalj hvordan hun arbeidet med artikkelen, skriver hun i en e-post til New York Times.

Freemans skuespillerkarriere strekker seg nærmere fem tiår bak i tid, og på den tiden har han rukket å spille i storfilmer som «Driving Miss Daisy» og «Shawshank Redemption». I 2004 vant han Oscar for beste birolle i filmen «Million Dollar Baby», og har også blitt nominert til Oscar ved fire andre anledninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer