Opplevelser i kø

Fra festspillene i Bergen.

BERGEN (Dagbladet): Varmegrader og varsel om store kulturopplevelser dirret om kapp i morgenlufta da denne spaltist vaklet av nattoget i Bergen i går klokka 06.57. De syv fjell hadde allerede fått morgendisen ut av øynene og kledd seg ledig i shorts og sandaler, og der jeg trillet min koffert langs Lille Lungegårdsvann, hørte jeg tydelig at de øvde seg på å rope høyt festspillhurra.

«Dette blir en dag å minnes,» sa jeg til meg selv, og ganske riktig: Da kong Harald erklærte de 50. Overordentlige Alminnelige Bergenske Festspill for åpnet ved middagstider, hadde jeg allerede hatt en nær-Dag-Steinfeld-i-bunad-opplevelse, sett hele Bergens Bella på storskjerm midt på Torgalmenningen og snakket med noen som trodde de hadde fått et glimt av Arve Tellefsen på vei inn i en heis. Som man skjønner: Her går det unna.

  • På turen over fjellet delte jeg sovevogn med selveste festspilldikter Jan Erik Vold, en annen som foretrekker sivilisert reisemåte.
Jeg presiserer vogn , ikke kupé , for Vold hadde selskap av 800 bøker som han har reddet fra strimlemaskinen. Litteraturen reiste på egen billett, lå sirlig pakket i brune esker og opptok all ledig køye-plass. Poet Vold, som har et travelt program både under Festspillene og Natt-jazzen, signerer i en herværende bokhandel nær Torgalmenningen i hele dag, og hans opplesning under åpningsforestillingen i går bidro knapt til å minske markedsverdien.
  • Som kjent var festspillåpningen flyttet ut av Grieghallen til en solbakt Torgallmenning i går.
Allmuen var etter sigende tilgodesett med 1200 gratis plaststoler, og var dertil tallrikt representert stående. Demokratiseringen lar seg ikke stanse, og mon det var mistanken om en viss nyrekruttering til dette mest bergenske av alle ritualer som hadde fått arrangørene til å dele ut teksten til «Nystemten» både i det trykte programmet og på hendige små kredittkortstore plastkort?

Apropos programmet: Var det en aldri så liten majestetsfornærmelse å oppføre Hans Majestet kong Harald V før Jan Erik Vold på «talerlista»? Iallfall ble det foretatt et bytte, Vold leste før kongen talte, og alle lot som om ingenting hadde skjedd.

  • Avslutningsvis bøyer denne spalte seg i støvet for komponist/perkusjonist Terje Isungsets åpningsverk «Midt i det blå» og dirigent Christian Eggens mesterlige grep om Bergens-filharmonien og 1000 barn.
Alltid når Isungset spiller på råvarer fra Hardangervidda - is, tre, stein - blir det musikk av det, mens Eggen gang på gang er mannen for de «umulige» oppgaver. Knallåpning på Festspillene, nå gjelder det bare å holde stand mot tiurleiken i Trondheim de neste dagene.