- Opplever streikestrusler

TV-arbeidere opplever nå å bli truet med å miste jobben og økonomiske søksmål hvis de streiker, forteller Norsk Filmforbund.

RAMMES: Farmen og programleder Gaute Grøtta Grav, kan bli rammet av streik. Norsk Filmforbund forteller at flere som jobber for serien nå opplever å bli truet til å ikke gå i streik. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
RAMMES: Farmen og programleder Gaute Grøtta Grav, kan bli rammet av streik. Norsk Filmforbund forteller at flere som jobber for serien nå opplever å bli truet til å ikke gå i streik. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.Vis mer

||| (Dagbladet): - Vi har fått en strøm av henvendelser fra medlemmer som opplever å bli truet av produksjonsselskapene med å ikke bli tilbudt jobb etter streiken. De opplever også at de kan bli holdt økonomisk ansvarlige, forteller daglig leder av Norsk Filmforbund Liv Gulbrandsen.

Mandag varslet Norsk Filmforbund om å ta 50 tv-arbeidere ut i streik på fredag, dersom partene ikke klarer å bli enige.

Dette vil ramme de populære TV2-programmene «Jakten på kjærligheten», «Skal vi danse» og «Farmen».

- Rettslig forfølgelse Dabladet har fått tilgang til et referat som ble skrevet etter et møte Strix, produksjonsselskapet til «Farmen», hadde for sine ansatte. Selskapet vil miste 18 ansatte ved en streik.

I referatet står det følgende:

"Noe av personalet som er tatt ut i streik er fakturerende næringsdrivende. Går disse ut i streik, vil det fra Strix sin side ses på som kontraktsbrudd og bli rettslig forfulgt".

- Omgåelse av lovverket Advokat Bent Endresen, som har sett på saken for Norsk Filmforbund, er kritisk til en slik trussel.

- De kommer ikke til å vinne fram fordi dette er arbeidstakere. De kaller det for selvstendig næringsdrivende, men det er ikke de som sitter på definisjonsmakten. Dette er en klar omgåelse av lovverket, sier Endresen.

Gulbrandsen i Norsk Filmforbund tar truslene med knusende ro.

- Det de kaller selvstendig næringsdrivende er å anse som arbeidstakere, det har vi klarert med advokater. Dersom disse blir tatt ut i streik, så skal de vite at de har forbundet i ryggen, sier Gulbrandsen.

- Ikke trusler Daglig leder i Strix, Jørgen Hermansen, kjenner seg ikke igjen i at ansatte har blitt truet.

- Vi aksepterer retten til å streike, og har også oppfordret våre ansatte om å godta streik som et lovlig middel i en arbeidskonflikt, sier han.

Hermansen presiserer at de har vært opptatt av å informere sine ansatte, og at de i dette tilfellet fortalte at Strix hadde sendt et brev til Norsk Filmforbund om at syv av dem som kan bli tatt ut i streik har skrevet under på en kontrakt som selvstendig næringsdrivende.

- Vi regner med at det var en feil fra Filmforbundet sin side å ta ut disse, fordi det ifølge våre jurister vil være kontraktsbrudd dersom de streiker. Dette gjorde vi for å informere, ikke true, sier Hermansen.

Kommer ikke partene til enighet innen midnatt vil 50 tv-arbeidere bli tatt ut i streik. Dagbladet følger saken.