DEBATT

Opplysende bistandsdebatt?

De som får statsstøtte for å drive en opplysende debatt om utviklingsspørsmål, bidro i høst til det motsatte.

KORTREIST BISTAND: Syriske flyktninger i kø for å få hjelp fra FN-organisasjonen UNHCR i Tripoli i nabolandet Libanon. Foto: Omar Ibrahim / Reuters / NTB Scanpix
KORTREIST BISTAND: Syriske flyktninger i kø for å få hjelp fra FN-organisasjonen UNHCR i Tripoli i nabolandet Libanon. Foto: Omar Ibrahim / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I høstens forslag til bistandsbudsjett foreslo Regjeringen å redusere støtten til norske sivilsamfunnsaktører for blant annet å finansiere økte utgifter i forbindelse med flyktningsituasjonen. Blant kuttforslagene var den såkalte informasjonsstøtten, som i stor grad går til norske sivilsamfunnsaktører for å drive opplysende og kritisk debatt om utviklingsspørsmål.

De som sto i fare for å oppleve kutt, og deres allierte på Stortinget, raste. 21 norske organisasjoner gikk sammen og argumenterte for at «kutt i bistand kan føre til økt migrasjon og betydelig økte kostnader». Flere politiske partier kom med liknende budskap. KrF gjentok ved flere anledninger at norsk bistand er viktig for å motvirke flere kriser og mer migrasjon fra utviklingsland. SV fremholdt: «Utenriks- og utviklingspolitikken behøver kompetanse og kritiske røster. Det norske organisasjonslivet vil få svekket sin mulighet til å arbeide som uavhengig vaktbikkje for utenriks- og utviklingspolitikk dersom regjeringens kutt gjennomføres».

Kort oppsummert var budskapet følgende: Kuttet i bevilgningene til norske sivilsamfunnsaktører ville føre til mer migrasjon og kriser, og særlig kuttet i informasjonsstøtten ville hindre en god og opplysende debatt om utviklingsspørsmål. Dette ble gjentatt i debatter og paroler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer