DEBATT

Opprop mot krig - ikke for Putin

En kan være fristet til å spørre om kritikerne har lest oppropet.

KRITISKE TIL NATO - Norge har kastet seg på krigsvognen som alliansen vi er med i, NATO, har satt i bevegelse og vi er også blant de flittigste deltakerne i militære øvelser i nærområdene til Russland, skriver inititativtaker bak oppropet mot norsk krigshissing. Bildet er av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISKE TIL NATO - Norge har kastet seg på krigsvognen som alliansen vi er med i, NATO, har satt i bevegelse og vi er også blant de flittigste deltakerne i militære øvelser i nærområdene til Russland, skriver inititativtaker bak oppropet mot norsk krigshissing. Bildet er av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets lederskribent 20. juli følger opp polemikken mot det såkalte krigsfareoppropet, «Stans ferden mot krig i Europa», med tilsvarende avledende manøvrer som Unge Høyre og utenriksminister Børge Brende har forsøkt seg på.

Det insinueres at oppropet er et støtteopprop for Putin og underslår at oppropet også markerer seg mot Russlands brudd på folkeretten i forbindelse med innlemmelsen av Krim og innblandingen i Øst Ukraina.

Dagbladet vil også ha det til at oppropet «protesterer mot den norske tilslutningen til boikottiltakene mot Russland». Den som leser oppropet vil finne at det ikke tar stilling til disse økonomiske tiltakene, eller til interne forhold i Ukraina, da det ville bli for omfattende i denne sammenhengen.

En kan være fristet til å spørre om kritikerne har lest oppropet, som ligger på opprop.net. Da de ikke tar for seg det som er «den røde tråden»: en kritikk av at Norge har kastet seg på krigsvognen som alliansen vi er med i, NATO, har satt i bevegelse. Norge er blitt blant de flittigste deltakerne i militære øvelser i nærområdene til Russland, også to øvelser fra norsk jord det siste halvåret. I tillegg skal Norge delta i den nye militærstyrken retta mot Russland på 40 000 soldater, og blir nå med på oppbyggingen av rakettskjold i Øst-Europa.

Vi legger ikke skjul på at Russland er med på denne militære opprustingen. Oppropet er imidlertid rettet mot våre myndigheter, da Norge i denne situasjonen burde gå foran med å bygge ned denne konfrontasjonspolitikken som vi ser på som urovekkende. Når Børge Brende i Dagsnytt 18 peker på at Russland har økt sitt forsvarsbudsjett mer enn NATO-landene de siste årene, så overser han det faktum at NATO bruker 12 ganger så mye som Russland til forsvarsbudsjettet og at NATO ser bort fra tidligere avtaler som skulle begrense den militære opprustningen i grenseområdene mot Russland.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer