Opprør i Morgenbladet

To profilerte journalister og en layoutansvarlig har sagt opp jobben sin i Morgenbladet i misnøye med redaktør Alf van der Hagen.

Morten Strøksnes har jobbet i Morgenbladet i ti år. Torsdag sa han opp jobben fordi han ikke liker utviklingen under redaktør van der Hagen, som nå har sittet ved roret i ett år.

-  Avisa er på vei til å bli et konformt kulturtidsskrift, og går bort fra den politiske og uforutsigbare journalistikken den representerte før, sier Strøksnes.

Van der Hagen er ikke overrasket over kritikken.

-  Det er så klart synd å miste to gode penner. Men begge har gitt uttrykk for uenighet med avisas utvikling og ledelsen av avisa, og det er naturlig at folk slutter på grunn av faglig uenighet.

Kvelning

Fritt ord har i år spyttet fire millioner inn i Morgenbladet, noe Strøksnes mener gjør saken mer alvorlig.

-  Produktet klarer ikke lenger å skille seg ut som et alternativ slik det tidligere gjorde. Ved å ansette van der Hagen som redaktør er resultatet blitt at Fritt ords støtte delvis har kvelt denne uavhengige innstansen, sier Strøksnes.

Van der Hagen mener Strøksnes tar feil.

-  Å kalle det et kulturtidsskrift faller på sin egen urimelighet, det ser enhver som leser avisa. På et år har vi økt fra 8000 til 12 000 i opplag. Det er også langt flere mennesker som ytrer seg i avisa nå enn før.

Strøksnes er også svært kritisk til lederstilen.

-  Han klarer ikke å skape et stimulerende miljø, selv om det er mye penger i omløp. Gløden som tidligere eksisterte, er borte. Jeg er ikke nostalgisk i forhold til det gamle Morgenbladet, men det var i alle fall ikke servilt og forutsigbart, sier Strøksnes.

Etter at Strøksnes sa opp velger nå også journalist Jon Hustad, som sa opp ved sankthans, å ta bladet fra munnen. Hustad mener at van der Hagen er for konfliktsky til å fungere godt som avisredaktør. Det var han som rullet opp saken om Karsten Alnæs' plagiat i «Historien om Norge». Han mener van der Hagen ble skremt av kritikken.

-  Slik plagiering foregår i stor skala. Etter Alnæs-saken fikk jeg inn mange tips, men van der Hagen ville ikke ha dem.

-  Det er ved flere anledninger blitt vist at vår virkelighetsoppfatning er ganske ulik, det er den åpenbart her også, sier van der Hagen om Hustads kritikk.

Kjedeligere jobb

Tidligere layoutansvarlig Monica Celius sa opp i oktober i fjor, og forteller nå at grunnen var misnøye med van der Hagens redaktørstil.

-  Han tok en del valg over hodene på oss som hadde vært der lenge, noe som resulterte i at flere ble nedgradert til en mye kjedeligere jobb. Det ble gjort på en så uryddig måte at jeg følte meg dårlig behandlet, sier Celius.

-  Hva en tidligere medarbeider mener har jeg ikke lyst til å kommentere, utover det faktum at våre nye layoutmedarbeidere vant sølvmedalje i redesign av Morgenbladet i kåringen årets avisside, sier van der Hagen.

STØTTET ROLLNES: Jon Hustad skrev et støttende brev til Kjetil Rollnes etter debatten i juni, og sa seinere opp jobben i Morgenbladet.