Opprør mot NRK-sjefer

Journalistene i Dagsnytt og Dagsrevyen mener gjennomtrekket av ledere i nyhetsdivisjonen skader arbeidsmiljøet i NRK. Nå samler medarbeiderne på tvers av redaksjonene seg til felles front mot sjefen for nyhetsdivisjonen, Tom Berntzen, og nyhetssjef Gunnar Høidahl.

Journalistklubbene i Dagsnytt og Dagsrevyen kom sammen i møter i går.

Etter det Dagbladet erfarer, jobbes det med et brev til ledelsen hvor klubbene vil uttrykke sterk misnøye med hvordan nyhetsdivisjonen ledes .

I Dagsnytt er det frustrasjon over at ressursene prioriteres til nyhetsredaksjonene i fjernsynet. Misnøyen er spesielt stor i utenriksredaksjonen, som mener Dagsrevy-sjef Viggo Johansen nedprioriterer den seriøse utenriksjournalistikken.

Opprørte

Journalistene er opprørte etter at Dagsnytt-sjef Øyvind Vasaasen sa opp sin stilling i protest fredag. Dagbladet skrev også at utenriksredaktør Cathrine Løchstøer hadde sagt opp, men i går kunne Løchstøer fortelle til Dagbladet at hun ikke har sagt opp, men at hun har søkt om permisjon fra 1. juni.

Løchstøer bekrefter overfor Dagbladet at hun fra før har søkt to måneders permisjon i høst for å skrive bok. Nå blir hun borte fra NRK helt fra 1. juni til 15. oktober. Nyhetssjef i NRK, Gunnar Høidahl, bekrefter overfor Dagbladet at permisjonen er innvilget.

- Du begynner på boka 1. juni?

- Det får vi se på, sier Løchstøer til Dagbladet.

Etter det Dagbladet har grunn til å tro, må det likevel skje gjennomgående forandringer i Nyhetsdivisjonen for at Løchstøer vil komme tilbake etter endt permisjon.

Uro i redaksjonen

- Det er uro i redaksjonen etter at Vasaasen leverte avskjedssøknaden på fredag og Løchstøer ble innvilget permisjon. Vi beklager at hun går ut i permisjon, det er to faglig dyktige sjefer, sier klubbleder Leif-Kjartan Bjørsvik i Dagsnytt-redaksjonen til Dagbladet.

- Vil dere be Berntzen og Høidahl om å gå?

- Det er et helt hypotetisk spørsmål, og jeg vil uansett ikke svare på hva vi diskuterer internt, sier Bjørsvik.

Heller ikke lederen av klubben i Dagsrevyen, Tore Tollersrud, vi si noe om utfallet av den interne uroen blant nyhetsjournalistene i NRK.

- Vi er inne i en prosess nå, og har hatt et allmannamøte i dag, hvor temaet har vært én avgang og én veldig rask innvilget permisjonssøknad. Men vi kommer ikke til å gi noen uttalelse til ledelsen før torsdag, sier Tollersrud.

espen.harpestad.mikalsen@dagbladet.no