Opprør og eventyr

Debutant med oppfinnsame og mørke dikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Med ei blanding av opprør og eventyrbilete kjem Frank Hiis inn i den norske lyrikken. Han uttrykker eit behov for rørsle og ei misnøye med tings tilstand. Dette vekker sympati og forståing, men her er også eit drag av resignasjon og innsikt som gjer at det blir for enkelt å plassera Hiis i ein bås for sinte unge menn.

«det er på tide å klippe av røttene, bruke opp arven, begrave steinen med kista. gepetto har brukt høvelen for siste gang, det får være grenser for perfeksjonisme. pinocchio er ettersøkt for mord og forsvunnet. han sitter bøyd over et tjern med et sandpapir og gnir ansiktet til det ugjenkjennelige»

Dette er ein relativt sterk debut, med enkle overraskingar om dei største spørsmål: «meningen med livet er livet/og et sanseverk i sentrum», og med ein oppfinnsam og mørk humor som lyser opp:

(nettopp denne dagen bestemte herskeren at de glade innbyggerne skulle dø, noe som i betydelig grad bedret humøret til den resterende befolkningen).

Han kan gje assosiasjonar til Kurt Narvesen i ein del tekstar. Problemet kan vera at oppfinnsomheita av og til er større enn erfaringstrøkket i dikta. Men alt i alt er dette ein debut som gjev gode løfter. Her er detaljerte observasjonar, snert i formuleringane og eit uventa stikkande alvor:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer