Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Opprør og krig på Mars

Vi har sett på «Red Faction: Guerrilla».

• Se bilder fra spillet!

Gruvearbeidere som gjør opprør mot sin arbeidsgiver høres kanskje ikke ut som et spesielt spennende spill, men det er faktisk mye som virker spennende med «Red Faction: Guerrilla».

Spillet finner sted på Mars, 50 år etter handlingene i det første «Red Faction». Verdenen du ferdes i er åpen, og etter å ha sett spillet er det ikke mye tvil om at ødeleggelse står sentralt.

Spreng deg vei

Vi fikk se hovedpersonen bruke sprengstoff og et gigantisk kjøretøy ved navn «Walker» for å skape helt egne veier gjennom bygninger. Et eksempel her er hvordan hovedpersonen sprenger seg gjennom taket og tar intetanende fiender med storm.

Du kan med andre ord selv bestemme hvordan du vil angripe og løse konflikter. Bygningene løser seg opp og faller sammen på en naturtro måte, dette er smellheftig fysikk satt i system.

Nå er også hovedpoenget med hele spillet sterkt knyttet opp mot denne ødeleggelsen. Fienden til Red Faction, gruppen du er en del av, er Earth Defense Force (EDF). Du skal ferdes rundt i en åpen verden for å ramme dem så mye som mulig. Du skal ødelegge og drepe for så store verdier at fienden finner ut at deres tilstedeværelse ikke er verdt prislappen.

Da må du gjerne ødelegge bygg, og flere oppdrag går ut på å smadre bygninger som er verdifulle for EDF. Du har hele tiden oversikt over hvor store verdier du har ødelagt for, ja på sitt verste virker det nesten som om du kan bygge opp kombinasjoner av «bygningsdrap», noe som fremstår som helt absurd.

ØDELEGGELSER: Det er mye som kan ødelegges på Mars når «Red Faction: Guerrilla» slippes. Foto: VOLITION / THQ
ØDELEGGELSER: Det er mye som kan ødelegges på Mars når «Red Faction: Guerrilla» slippes. Foto: VOLITION / THQ Vis mer

Tredjepersons

Derfor knytter det seg stor spenning til om det endelige produktet blir noe annet enn et avansert minispill der hus skal ødelegges. visepresident hos utvikler Volition, Dan Cermak. er i hvert fall ikke i tvil om at «Red Faction: Guerrilla» representerer et paradigmeskifte innen skytespillsjangeren:

- Jeg tror det blir vanskelig for dere å gå tilbake til «vanlige» skytespill etter å ha prøvd dette. Disse begrenser din bevegelse i alt for stor grad.

Synsvinkelen er endret til et tredjepersonsspill, noe som utvilsomt var et smart valg. Kameraføringen virker veldig solid og gir deg full oversikt over det som foregår rundt deg - enten du kjører eller løper.

Det antydes at spillverdenen er nesten 500 kvadratkilometer stor, og at det vil ta deg en drøy time å gå over hele kartet. Derfor er kjøretøy sentrale, og vi fikk se flere sekvenser der man kjørte både større og mindre fartøyer. Du kan også oppgradere disse, slik at du for eksempel får fete våpen på taket av doningen.

Ikke skriptet

Som vi har vært inne på er målet ved spillet å ødelegge EDFs moral. Denne settes opp mot sivilistenes moral, noe du kan dra nytte av. Hvis de sivile begynner å merke at du har overtaket, får du raskt uventet hjelp. De vil komme med tips og til og med plukke opp våpen for å assistere deg mot fienden.

Verdenen preges hele tiden av voldsomme handlinger utført av den kunstige intelligensen, men ingenting av dette skal være skriptet. Dermed kan du selv velge om du vil involvere deg eller ikke, noe som selvsagt får innvirking på hvordan samfunnet ser på deg.

I tillegg finnes det fastlagte oppdrag, som du får flere og flere av utover i spillet. Det betyr at du jobber både på egen hånd og sammen med geriljaen Red Faction.

image: Opprør og krig på Mars

Død verden?

Det vi fikk sett av «Red Faction: Guerrilla» gikk stort sett i ødeleggelse av bygg og kamper, og her virker spillet bunnsolid. Verdenen skal visstnok være enorm og helt åpen, noe som kan borge for episke slag med blant annet kjøretøy.

Dessverre virket denne verdenen ganske død i våre øyne. Jeg vet at vi er på planeten Mars, men flere utposter hadde ikke vært å forakte. Nå fikk vi imidlertid bare sett en liten del av verdenen - vi får se hvordan sluttresultatet blir når det slippes.

De som spiller på pc og Xbox 360 kan kjempe mot hverandre over nett, men dessverre ikke i samarbeidsmodus. Spillet kommer også på PlayStation 3, og det skjer i finansåret 2009 - det vil si senest mars neste år.

Dette er en forkortet versjon av forhåndsomtalen på Gamer.no.

• Se bilder fra spillet!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media