Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Opprørerne fortjener all støtte

Valget i Hongkong er oppløftende, men Beijing er ikke troende til å slakke på tøylene.

STOR SEIER: Beijing hadde trolig regnet med at mange ville stemme mot de pro-demokratiske demonstrantene. Istedet vant de en overlegen seier i helgens valg i Hongkong. Foto: Leah Mills / Reuters / Scanpix.
STOR SEIER: Beijing hadde trolig regnet med at mange ville stemme mot de pro-demokratiske demonstrantene. Istedet vant de en overlegen seier i helgens valg i Hongkong. Foto: Leah Mills / Reuters / Scanpix. Vis mer
Meninger

Det var en stor seier for demokratiske krefter da velgerne i Hongkong denne helgen stemte mot politikere som er tro mot det kinesiske overherredømmet i distriktsrådsvalgene, og for pro-demokratiske kandidater. Hongkongs innbyggere har begrenset stemmerett og kan ikke bestemme hvem som skal styre selve bystaten, men de lokale valgene er en måte å signalisere hvor folket står, og det budskapet var denne gang utvetydig.

Mandag morgen ble det meldt om at nitti prosent av posisjonene som valget sto om, nå vil bli fylt av demokratiforkjempere

Valget fant sted etter flere måneder med voldsomme protester, der millioner av mennesker har tatt til gatene for å demonstrere mot at regimet i Beijing fester grepet enda sterkere rundt Hongkong. Det var et nytt lovforslag som utløste protestene i juni. Lovforslaget ville åpnet for å utlevere fanger til Kina, noe som skapte utbredt frykt for at politiske aktivister og fritenkere ville kunne bli utsatt for det ideologiserte kinesiske systemet, og i praksis ville føre til at mange ville leve i frykt for hva slags konsekvenser det ville kunne få for dem å ytre seg politisk.

Lovforslaget ble trukket tilbake under massivt press, men protestene fortsatte, og ettersom politiet for stadig hardere frem mot demonstrantene svarte de med nye krav. Nå vil de blant annet ha politiet etterforsket for brutal fremferd, amnesti for arresterte demonstranter, og at flere mektige posisjoner skal fylles gjennom folkeavstemninger.

Det er uvisst hvordan Beijing vi reagere, men valgresultatet i Hongkong er et kraftig tilbakeslag for dem. Det er grunn til å tro at regimet regnet med at det var en stor og stille majoritet i Hongkong som ønsket seg stabilitet mer enn frihet, og som ville stemme mot demonstrantene. Den antagelsen viste seg å være ettertrykkelig feil, og de nye lokalpolitikerne går til jobbene sine med et sterkt mandat i ryggen.

At Beijing, gjennom regjeringssjef Carrie Lam, i utgangspunktet tok en uforsonlig linje mot demonstrantene, vitner imidlertid om at de er lite villige til å gi ved dørene i spørsmål om mer eller mindre kontroll med en vasallstat som Hongkong. Demonstrantene i Hongkong er millioner av davider mot en råsterk Goliat, og de fortjener all internasjonal støtte de kan få.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media