Opprørt av Riksteatret

Opprøret mot Riksteatret og teatersjef Bente Erichsen sprer seg: - De har misforstått sin egen rolle, sier Agnete Haaland, leder av Norsk Skuespillerforbund.

Forbundet skriver nå til kulturministeren for å få omgjort nedleggelsen av teatrets ungdomssatsing Unge Riks og nedskjæringen i antall spille-steder rundt om i landet.

- Vi får glødende telefoner fra våre medlemmer. Jeg lurer på om politikere og publikum er klar over konsekvensene av nedskjæringen. Kongstanken bak Riksteatret er at de skal nå ut til folk der de bor. Slik blir det ikke hvis antall spillesteder reduseres til 45, sier Haaland.

Må læres opp

- Riksteatret bør vel også få lov til å forandre seg?

- Men ideen om å nå ut til flest mulig med best mulig teater må ikke forandres. Særlig til dem som ikke har et annet tilbud, er det viktig at Riksteatret kommer.

- Selv om det bare kommer seks sjeler på kulturhuset?

- Jeg har reist mye med Riksteatret og vet at det er fælt med seks tilhørere, men nettopp derfor er det så viktig å nå ungdommen.

De svakeste

- De må læres opp til å like teater. Unge Riks har vært vellykket, og da skjønner jeg ikke hvorfor det legges ned.

I brevet til kulturministeren skriver hun blant annet at ungdom i Setesdalen, som har fått teateroppsetninger på skolen fra Unge Riks, heretter må reise 30 mil for å oppleve Riksteatrets oppsettinger:

- Det kommer de ikke til å gjøre. Ved å legge ned Unge Riks, rammer Riksteatret de svakeste.