Nationaltheatret:

- Opprørt og fortvilet

Kulturpolitiker Tage Pettersen (H) vil rive deler av Nationaltheatret. - Hårreisende, sier tidligere teatersjef og kulturminister Ellen Horn om forslaget.

FORTVILET: Teatertopp Ellen Horn er opprørt over manglende renovering av Nationaltheatret. Men å rive deler av det viktige kulturbygget vil hun ikke høre snakk om. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FORTVILET: Teatertopp Ellen Horn er opprørt over manglende renovering av Nationaltheatret. Men å rive deler av det viktige kulturbygget vil hun ikke høre snakk om. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke gikk Tage Pettersen (H) ut i Aftenposten med et forslag om å rive halve Nationaltheatret. Han sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget og mener det haster med å finne en løsning på framtida til landets mest ærverdige teaterbygg - som står midt i Oslo sentrum og skriker etter omsorg.

For oppussingen har blitt et mareritt for myndighetene. Den ene budsjettsprekken har avløst den andre, og i slutten av juni pauset Statsbygg prosjektet på grunn av for høye kostnader. Beregninger viste en overskridelse på 2 milliarder kroner, noe som førte til at Statsbygg sa opp avtalen med Veidekke, som fikk i oppdrag å modernisere Nationaltheatret for to år siden.

HVA SA?: Joda, Høyres Tage Pettersen foreslår å rive halve Nationaltheatret. Foto: Berit Roald / NTB
HVA SA?: Joda, Høyres Tage Pettersen foreslår å rive halve Nationaltheatret. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Samtidig fortsetter et av Norges viktigste kulturbygg å forfalle. Det bekymrer Tage Pettersen, som nå tar til orde for å rive bygget fra scenen og bakover, og erstatte denne delen med en ny, moderne scene.

Resten av bygget kan rehabiliteres, mener den profilerte kulturpolitikeren.

- Jeg som alle andre er kjempeglad i bygget og teatret. Utfordringen er jo at vi ikke får løst de enorme utfordringene Nationaltheatret står overfor. Nå må vi sørge for at noe politisk gjøres så fort som mulig. Bygget forvitrer hver dag. Toppen er pakket inn i plast for at mur ikke skal ramle ned, sier Tage Pettersen til Dagbladet.

SPREKKER: Deler av fasaden er dekket til i frykt for at bygningsdeler skal løsne. Foto: Lise Åserud / NTB
SPREKKER: Deler av fasaden er dekket til i frykt for at bygningsdeler skal løsne. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
TRENGER VEDLIKEHOLD: Ellen Horn ønsker omfattende rehabilitering av Nationaltheatret. Foto: Lise Åserud / NTB
TRENGER VEDLIKEHOLD: Ellen Horn ønsker omfattende rehabilitering av Nationaltheatret. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Hårreisende

Det har kommet mange reaksjoner på det kontroversielle forslaget. Pettersen innrømmer at han bevisst tok hardt i for blåse nytt liv i den politiske diskusjonen om Nationaltheatrets framtid.

Men er løsningen virkelig å rive deler av landets viktigste kulturbygg?

Nei, sier tidligere kulturminister og teatersjef Ellen Horn.

- Dette er et så hårreisende forslag at man ikke tror det er sant. Dette bygget og teatret er edelt og gammeldags, men det er en juvel. Det er usedvanlig vakkert. Nationaltheatret har hatt stor betydning for norsk scenekunst, ytringsfrihet og demokrati. Det er et uerstattelig bygg, sier hun til Dagbladet.

AVSLØRER: Ellen Horn bekrefter ny kjæreste. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil utfordre vernet

Tage Pettersens forslag er ikke bare kontroversielt, det kan også bli vanskelig å gjennomføre. Nationaltheatret ble fredet i 1983, noe som legger sterke føringer på hva som kan gjøres med bygningen. Dette vernet vil han utfordre.

- Slik jeg har forstått det, finnes det flere grader av verning. Det mest verneverdige er publikumsområdene og teatersalen, og det må uansett sikres. Jeg tolker det som at det er et noe annet vern i resten av bygget, spesielt innendørs. Kan vi rive noen vegger og konstruksjoner, mener jeg vi bør gjøre det. Hvis det gjør at vi fortsatt kan ha teaterdrift, er det til teaterets og byggets beste.

Høyre-politikeren fortsetter:

- Et forslag som innebærer en ombygging inne og minimale endringer utenfor, tror jeg absolutt er mulig å få til.

SPILLER GRUSOM: Komiker og skuespiller Robert Stoltenberg skal spille den barnehatende rektoren Miss Agatha Trunchbull i Norges første oppsetning av Roald Dahls «Matilda» på Folketeateret i Oslo. Video: Nicolai Aas. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Et dødsstøt

I mai la kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) fram et «nullalternativ», der hun ba Statsbygg undersøke hva et minimum av rehabilitering av Nationaltheatret vil koste. Samtidig ba hun på vegne av Kulturdepartementet om en utredning av et nytt teaterbygg på Tullinløkka.

Pettersen mener det vil bli altfor kostbart å bygge et nytt teater på Tullinløkka, særlig hvis man i tillegg skal renovere «det gamle teateret» noen hundre meter lenger ned i gata.

- Å drifte på to forskjellige steder er ikke særlig økonomisk, sier han.

- Dyrt blir det vel uansett?

- Dyrt blir det uansett. Budsjettet var på to milliarder under Erna Solberg, nå er det på rundt fem. Og dyrere kan det bli, sier Pettersen, som ikke har problemer med å innrømme at han heller ikke vet om hans eget forslag vil bli noe billigere.

Men dersom forslaget om delvis riving kan sikre drift på ett sted i mange år framover, bør det vurderes, ifølge Pettersen.

PÅ TURNE: I åpenhjertige og improviserte samtaler med teaterdirektør Tom Remlow avsløres små og store hemmeligheter om Liv Ullmann. Reporter: Tormod Halleraker / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- For teatrets og bygningens del, må vi sørge for at det er en aktivitet i huset som passer bygget. Bygger vi et annet sted, vil Nationaltheatret stå tom for aktivitet. Vi må sikre det ikoniske teateret ved å ta vare på bygningen. Jeg er redd et bygg på Tullinløkka kan bli løsningen. Det tror jeg vil bli dødsstøtet for dagens teaterbygning.

- Opprørt og fortvilet

Ellen Horn er i motsetning til Tage Pettersen positiv til et nytt teaterbygg på Tullinløkka. Det er hun ikke alene om. Flere skuespillere tar til orde for et nytt nasjonalteater ved det nedlagte Nasjonalgalleriet. Men Horn er opptatt av at det ikke må bety at rehabiliteringen av Nationaltheatret går i vasken.

- Teateret har fått råtne på rot. Jeg blir så opprørt og fortvilet over at noen snakker om riving. Da har forfallet pågått for lenge, sier hun til Dagbladet.

Horn var sjef ved Nationaltheatret fra 1992 og fram til hun ble utnevnt til kulturminister i Jens Stoltenbergs første regjering i 2000. Teatertoppen mener de ansvarlige for renoveringen har «gått seg vill».

JA TAKK, BEGGE DELER: Ellen Horn vil ha ny scene på Tullinløkka, og i tillegg bevare den gamle. Her er hun med dattera Kjersti Horn. Foto: Vidar Ruud / NTB
JA TAKK, BEGGE DELER: Ellen Horn vil ha ny scene på Tullinløkka, og i tillegg bevare den gamle. Her er hun med dattera Kjersti Horn. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Hva hadde du gjort om du var kulturminister nå?

- Jeg hadde satt full trøkk på rehabilitering, og gjerne en ny scene på Tullinløkka. Trettebergstuen kom med en ny idé som jeg synes er fascinerende, med en ny hovedscene delvis under bakken. Men jeg kan ikke begripe at de lar den gamle scenen forfalle ytterligere. Det tåler den ikke.

Hun har selv sittet i styret for Det kongelige Teater i København, som i 2005 åpnet et nytt skuespillhus ved havnekanten - i tillegg til å bevare den gamle, historiske scenen på Kongens Nytorv. Den tidligere teatersjefen kunne tenke seg en tilsvarende løsning i Norge.

- Man kan godt spille på begge scener. Mangfoldet av scener er en viktig dynamikk for å drive teaterkunsten framover. Man må ha eksperimentscener og en hovedscene og gjøre moderne og klassiske ting samtidig. Vi må fortsette å holde liv i arven etter Bjørnson og Ibsen, men også den dør hvis vi ikke holder liv i den.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer