Opprørt over kirurgi-TV

-  Unge jenters usikkerhet er ikke underholdning, sier Ingrid Bjørnov. Midt i egen suksess lar hun seg opprøre av programmene «Svanen» og «Ekstrem forvandling», som nå vises på norske TV-skjermer.

-  Signalene disse programmene sender ut, er katastrofale. Noen må lage litt kjerringhelvete nå!

Ingrid Bjørnov fikk sjokk da hun tilfeldigvis slo på TV-en mandag i forrige uke, og ble møtt av programmet «Svanen» på TV3. Det er basert på samme idé som norske «Ekstrem forvandling»: Mennesker med et dårlig forhold til eget utseende blir gitt et «nytt liv» gjennom totale plastiske operasjoner. Det fikk Bjørnov til å reagere:

-  Jeg trodde ikke det jeg så på skjermen. At noen lager underholdning av unge jenters dårlige selvbilde, fikk en impulsiv vrede til å velle opp i meg. Resultatet er et leserinnlegget som i dag står på Dagbladets debattsider.

-  Dette er blodig alvor fra min side, sier humoristen.

-  Jeg mener ikke at plastiske operasjoner aldri skal finne sted, men det skriker inni meg når man lager underholdning av det, sier Bjørnov, som mener at 80 prosent av alle jenter innerst inne ønsker seg ny nese.

Vanskelig tema

-  Dette er utvilsomt et tema mange ønsker å vri seg unna, sier hun.

-  Selv hadde jeg egentlig bestemt meg for å vente tjue år til med å mene for mye om plastiske operasjoner, til tyngdekraften har jobbet litt hardere med meg. Men jeg har bestemt meg for å la magefølelsen styre, mener hun.

-  Dessuten er lettere å hyle nå når karrieren er i medvind. Folk vil ikke mistenke meg for å bruse med fjøra bare for å få oppmerksomhet.

Oppmerksomhet er heller ikke det Ingrid Bjørnov mangler om dagen. Hun har opplevd en eventyrlig suksess med sitt show «Klassisk hærverk», som hun nå er på norgesturné med. I tillegg har hun bearbeidet Jo Nesbøs musikk til teaterforestillingen «90-metersbakken», og vunnet to komipriser. For å nevne noe.

Artistcomeback

-  Føles det som et comeback?

-  Som artist i alle fall. Jeg har jo ligget lavere siden Dollie-tida. Men dette er et comeback på litt andre premisser enn den gangen. Tida med lange kjoler og høye toner er forbi. I Dollie ønsket vi fortrinnsvis å prestere og imponere. Nå er det viktigere for meg at folk kan kjenne seg igjen i det jeg gjør.

-  Har det noe med alder og modenhet å gjøre?

-  Jeg kunne ikke fortalt de samme historiene for 15 år siden. Det er noe stusslig med 40 år gamle artister som later som de er 22 år. Å pludre ved pianoet kan jeg derimot gjøre også når jeg blir ei rar gammel dame med hatt.

EKSTREMT ALMINNELIG: - Alle katter er grå om morgenen, sier Ingrid Bjørnov, og demonstrerer før- og etter-effekten ved å vise Dagbladet et usminket privatfjes ...
... kontra «profftrynet» hun har på offisielle promoteringsbilder. Alt uten et eneste inngrep.