Opprørte over NRK-metoder

NRK «Brennpunkt» brukte skjult kamera da de lagde en dokumentar om illegal ulvejakt i Norge. Flere personer føler seg misbrukt.

«Brennpunkt»s arbeidsmetoder har vært omdiskutert. Nå er det bråk allerede før dokumentaren om illegal ulvejakt i Norge og Sverige har vært på lufta. Det er NRK som i samarbeid med Svensk TV og deres «Uppdrag Granskning» har laget dokumentarene som blir vist i morgen og neste tirsdag.

Hjemme hos

«Brennpunkt» har brukt skjult kamera, og personer som ikke er ansatt i NRK er benyttet for å «gjøre en jobb for oss», bekrefter «Brennpunkt»-redaktør Morten Møller Warmedal. Det har ulvejeger Nils Solberg erfart, men også Kåre Holmen, fylkesleder i Akershus Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, og skogeier Mads Wiel i Aurskog Høland.

- Jeg ble kontaktet av en kar som utga seg for å være interessert i ulvejakt, han ville snakke privat med meg i mitt eget hjem. Så ble jeg oppringt av en journalist i SVT, som sa karen som hadde vært hjemme hos meg hadde hatt et kamera på seg. Jeg har ikke gjort noe jeg ikke kan stå inne for, men jeg kan ikke forstå at dette er vanlig presseskikk, sier Mads Wiel.

Nils Solberg ble også kontaktet av samme person.

Rovviltmeldinga

5. mai blir den nye rovviltmeldinga lagt fram i Stortinget. Utfallet kan bli at begrenset jakt på ulv blir lovlig.

- Kursene jeg har holdt om ulvejakt ble filmet med skjult kamera. Dette føles som mistenkeliggjøring, sier Solberg som har engasjert advokat for å vurdere lovligheten av NRK-metodene.

- Vi forholder oss til Vær varsom-plakaten og alle andre rettsregler som berører journalistiske metoder. Når vi har søkelys på en illegal jakt, blir det et spørsmål om hvordan vi griper dette an. Det er miljøer som er svært lukket, sier «Brennpunkt»-redaktør Morten Møller Warmedal

I Vær varsom-plakaten står det nedfelt: «Skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet skal bare brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.» Dagbladet fikk ikke tillatelse til å se videoen med programmet.

ULVEJEGER: Nils Solberg reagerer på metodene «Brennpunkt»-redaksjonen har brukt.