Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Opprørte publikummere forlot Oslo-konsert med Mark Kozelek

- Bruttern var så sur at han leverte tilbake plata.

SNURT/HVITT: Mark Kozeleks konsert i Oslo i går utartet seg til å bli en minneverdig affære for publikummerne - på godt og vondt.
SNURT/HVITT: Mark Kozeleks konsert i Oslo i går utartet seg til å bli en minneverdig affære for publikummerne - på godt og vondt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke alltid like koselig på Mark Kozelek-konsert.

Den 47 år gamle musikeren med fartstid fra prosjekter som Red House Painters og Sun Kil Moon har et rykte på seg for å ha en spesiell stil på scenen, hvor han ikke er redd for å angripe sitt eget publikum verbalt hvis han føler for det.

Slik gikk det altså også under gårsdagens konsert på Rockefeller i Oslo - hvor mange til slutt forlot konserten.

- Det er kanskje en av de mest absurde konsertene jeg har vært på. Det virka som han var ute etter å provosere. Han inviterte til dialog med publikum mellom låtene, men om noen sa noe, så ble de i de aller fleste tilfeller gjort narr av. Han brukte for eksempel nesten et kvarter av den første timen på å gjøre narr av en fyr fordi han hadde på seg caps, flanellskjorte og converse-sko, forteller konsertgjenger Mia Frogner (29) til Dagbladet.

Lite kos og lek
Hun sier at Kozelek i og for seg spilte fint, men at oppførselen hans kom i første rekke og musikken til slutt ble sekundær.

- Det er ganske fascinerende å oppføre seg på en måte fra scenen som gjør at publikumet blir så misfornøyd at folk både svarer tilbake og går. Folk som har vært Kozelek-fans i mange år ristet på hodet og gikk, mens andre svarte høylydt tilbake med samme mynt før de forlot lokalet. Det er sjeldent man ser en så dårlig dynamikk mellom scene og publikum i Oslo, forteller hun.

Konsertarrangøren Stian Pride (31) i Goldstar oppfattet det slik at det var et tyvetalls personer som forlot Rockefeller i går, hvor fire-fem av dem høylytt viste sin misnøye da de gikk ut.

- Han er en artist som man kanskje kan si at trår litt på line når han opptrer. Han liker at det er rolig under konsert, og reagerer på fotografering og snakking. Det høres kanskje litt dramatisk ut når fire-fem personer føler seg fornærmet, men en del av stilen hans er å «sparre» litt med publikum. Han gjorde det samme i Bergen dagen før, og der så de ut til å ta det med et smil. Han bruker et fargerikt språk fra scenen, men det er humor der. Jeg, og sikkert mange flere, visste hvordan kan være på scenen. Kanskje det bidro til at vi hadde forventninger som gjorde konserten vekselvis sterk og underholdende. Må alt være så kjærlig og koselig hele tiden, spør Pride, som opplyser at han har mottatt én klage i etterkant av konserten.

«Crazy drunk bitch»

Volleyballandslagsspiller Yngve Sundfjord (24) skriver på Twitter at Kozelek også var krass i Bergen, men at publikummet der tok det med godt humør. Også hun som ble kalt «a crazy drunk bitch» fra scenen.

Stemingen i Oslo var litt annerledes, og det var altså ikke alle som gikk stille i dørene da de forlot Rockefeller. Ifølge emobandet Youth Pictures of Florence Henderson var det en som ropte «I've got something to say: You're a sad miserable fuck and you suck» til Kozelek mens han stormet ut av lokalet.

Anders Grotterød (35), som tidligere har sett flere konserter med Kozelek, var en av de som reiste seg og gikk før konserten var ferdig.

- Han starta fint, men hadde noe vanvittig klang på vokalen. Når han etter ei lita stund begynte å snakke så smått med publikum mellom låtene, ble han veldig for sur. Han lot en kar på første rad få skikkelig gjennomgå, og var generelt sutrete hvis noen spurte om han kunne spille en låt han ikke hadde lyst til å dra fram. Da noen spurte ham om han kunne skru ned klangen på vokalen, var han tydelig på at det var hans konsert og at de som ikke likte det bare kunne gå hjem. Da hadde han vært så ufin så lenge, at fattern, bruttern og jeg benyttet benyttet sjansen. Bruttern var så sur at han leverte tilbake plata han hadde kjøpt før konserten. For min egen del tror jeg plata er det jeg holder meg til når det gjelder ham framover, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!