<strong>LØSLATT:</strong> Demonstranter aksjonerer for den fengslede tibetanske videokativistenr Dhondup Wangchen som ble fengsler i Kina i 2008. I juni i år ble han løslatt. Nå får han en pris av Oslo Freedom Forum. Foto:  AFP / NTB Scanpix
LØSLATT: Demonstranter aksjonerer for den fengslede tibetanske videokativistenr Dhondup Wangchen som ble fengsler i Kina i 2008. I juni i år ble han løslatt. Nå får han en pris av Oslo Freedom Forum. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Opprørets dyre pris

I juni slapp han ut av fengsel i Kina. Nå blir han hedret med Václav Havels pris i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Han heter Dhondup Wangchen, er tibetaner og ble fengslet av kinesiske myndigheter i forkant av OL i Beijing i 2008. Ved juletider samme år ble han dømt til seks års fengsel for «undergravende virksomhet».

Dhondup Wangchen er selvlært videoaktivist. I Tibet, hvor det ikke engang er tillatt å eie et fotografi av Dalai Lama, dro han rundt med amatørkamera og skjøt 40 timer film. Midtvinters 2007- 2008 reiste han omkring i de øde og østlige delene av fjellandet og intervjuet mer enn 100 vanlige tibetanere om deres syn på det kinesiske OL-eventyret. Nesten ingen ville anonymiseres til tross for at de visste at de risikerte represalier fra myndighetene. Som en av dem sier: «Vi tibetanere som bor i Folkerepublikken Kina er som stjerner på en solfylt dag; vi er usynlige.»

Råmaterialet til dokumentarfilmen ble smuglet ut av Tibet en marsdag i 2008 - tilfeldigvis samme dag som de voldsomme opptøyene i Lhasa startet. Meningen var at den 25 minutter lange filmen, som nå hadde fått tittelen «Leaving Fear Behind», skulle vises for en gruppe utvalgte utenlandske pressefolk i forbindelse med OL-åpningen i august 2008. Jeg var blant de inviterte, men fikk aldri sett filmen. Da vi møtte opp til avtalt tid og sted, var politiet kommet oss i forkjøpet. Nytt sted, ny politirazzia. Slik utviklet dagen seg til en katt- og muslek med politiet. Dhondup Wangchen selv var allerede arrestert og satt i forvaring.

Nå er filmen vist i over 30 land og Dhondup Wangchen har mottatt en rekke menneskerettighetspriser. Det er Oslo Freedom Forum som førstkommende onsdag tildeler ham den såkalte «Václav Havel Prize for Creative Dissent» sammen med russiske Pussy Riot og tyrkiske Erdem Gunduz. Dhondup Wangchen kan ikke selv være til stede i Oslo og motta prisen; han har alvorlige helseproblemer etter fengselsoppholdet og får ikke reise ut av Kina. Hans kone Lhamo Tso, som har fått politisk asyl i USA, kommer i hans sted.

«Motorsyklene våre bryter sammen, men de skal ikke klare å stoppe oss,» lyder stemmen fra den tibetanske høysletta i filmen, omgitt av gjetere, jakokser og ellers ingenting. Det grenser til komikk når intervjuobjektene spørres om OL 2008, men svarer i stedet om Dalai Lama. Det amatørmessige preget gir filmen en intens troverdighet. Her er scener av gamle kvinner og menn som får se Dalai Lama i en amerikansk nyhetssending, og som gråtende kaster seg på golvet i bønn. Og her er folk som viser fram sine dyrebare Dalai Lama-bilder som ellers må gjemmes bort i låste skap.

Dhondup Wangchens åpne dokumentasjon innenfra Tibet er sjelden vare - som har sin pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer