DEBATT

DEBATT: Nasjonalmuseet

Opprydding på byggeplassen

Entreprenører og byggherrer må ta mer ansvar

BYGGEPLASS: Det nye Nasjonalmuseet skulle etter planen åpne for publikum i løpet av 2020, men forsinkelser gjør at åpningen er utsatt til våren 2021. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
BYGGEPLASS: Det nye Nasjonalmuseet skulle etter planen åpne for publikum i løpet av 2020, men forsinkelser gjør at åpningen er utsatt til våren 2021. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I vår avdekket Statsbyggs stikkprøver at alt ikke var som det burde være på byggeplassen til det nye nasjonalmuseet. Lønns- og arbeidsvilkårene til noen av de innleide arbeiderne ble ikke ivaretatt. Vi bestilte en ekstern revisjon. Denne ga noen svar, men ikke alle.

Derfor engasjerte Statsbygg et av landets fremste advokatfirmaer innen arbeidsrett til å gjennomføre en omfattende gransking av arbeidsvilkårene i prosjektet. Et stort arbeid er lagt ned for å komme til bunns i saken.

Nå er konklusjonen klar: Selv om det ikke har forekommet sosial dumping har det vært flere avvik og brudd på regelverket. Entreprenøren Caverion er ansvarlig for brudd på kravene til lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører. Caverion har også på noen punkter brutt sine forpliktelser etter påseforskriften og kontrakten med Statsbygg.

Vi er glade for at rapporten slår fast at det ikke har forekommet sosial dumping. Nå er det viktig for oss at Caverion følger opp de påpekte bruddene og avvikene.

Den grundige granskingsrapporten inneholder mange læringspunkter for byggenæringen.

Riktignok fastslår den at Statsbyggs prosjektledelse har gjort det som med rimelighet kan forventes knyttet til oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår hos både leverandør og underleverandører. Likevel er det mye her vi vil ta med oss videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer