Oppsiktsvekkende funn

Arkeologer har funnet en 10 500 år gammel kurv i perfekt stand.

OVER 10 000 ÅR: Denne kurven har blitt funnet av israelske arkeologer. Den er i omtrent perfekt stand etter 10 500 år i en hule. Foto: NTB/AFP
OVER 10 000 ÅR: Denne kurven har blitt funnet av israelske arkeologer. Den er i omtrent perfekt stand etter 10 500 år i en hule. Foto: NTB/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

10 500 år.

Så lenge har en håndvevd kurv gjemt seg i en hule i ørkenen i Israel før en gruppe israelske arkeologer nylig gravde den ut. I perfekt stand. Det er etter all sannsynlighet den eldste kjente i sitt slag. Det forteller blant annet The Jerusalem Post og danske Politiken.

- Dette er det mest spennende funnet jeg har gjort i mitt liv, sa en av arkeologene bak utgravningen, Dr. Haim Cohen, på en pressekonferanse i Jerusalem tirsdag. Funnet er en del av en større studie av hundrevis av huler i Judeaørkenen.

Laget av to personer

Forklaringen på at kurven etter alle disse åra er i usedvanlig god stand, kan ifølge en annen arkeolog forklares av dens geografiske beliggenhet.

- Organiske materialer har vanligvis ikke evnen til å overleve i så lang tid, sier Dr. Naama Sukenik til Jerusalem Post.

- Men det spesielle klimaet i Judeaørkenen med sitt tørre været, har gjort det mulig for gjenstander å vare både århundrer og årtusener.

Mer forskning må gjøres i tillegg til en aldersbestemmelse av kurven, mener arkeologene. Basert på måten veving ser ut til å ha blitt utført kan man anta at kurven ble laget av to personer, og til og med at en av de to skulle har gjort arbeidet med venstre hånd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer