Oppsiktsvekkende godt

«…følelsen av at tingene innerst inne var noe annet enn det de ga seg ut for, at de bare var som hinner over et ondt mørke - denne følelsen ble hengende fast i ham.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Slik tenker den unge Leo Lewenhaupt, et vidunderbarn på fiolin før århundreskiftet, fallert båtmusiker og narkotikavrak på Titanics eneste og katastrofale ferd i 1912.

I dette spennet mellom det tingene ser ut til å være og det - ofte - onde mørket som skjuler seg bak overflaten, Har Erik Fosnes Hansen plassert sin oppsiktsvekkende roman, «Salme ved reisens slutt?.

Dette er et ambisiøst prosjekt, ikke bare fordi boka er nær innpå 500 sider, og opplagt rommer flere delromaner, men også fordi Fosnes Hansen går inn og bruker som spenningsskapende ramme den tilsynelatende evig utømmelige historien om kjempeskipet Titanic, som forliste på jomfruturen fra Europa til USA 15. April 1912.

Spillerom

Ved å velge denne i og for seg kjente, dystre historien får Fosnes Hansen en avgrenset nå-historie på fem dager, den tiden det tok båten å komme fra Southampton til 46 grader nordlig bredde og synke. Til gjengjeld gir det ham fritt spillerom i forhold til det «Salme ved reisens slutt» også, og kanskje egentligst handler om;: noen av medlemmene i skipsorkestret og deres liv inntil denne skjebnesvangre aprilnatten. Rammehistorien er autentisk, men personene er oppdiktede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer