Anmeldelse: Anne Bitsch, «Brorskapet. En historie om drapet på Benjamin Hermansen»

Oppsiktsvekkende om drapet

Anne Bitsch bringer oss nærmere sannheten rundt et mørkt kapittel i norsk kriminalhistorie.

BENJAMIN: Benjamin Hermansen (15) ble stukket ned og drept av nynazister på Holmlia. Her fra en minnemarkering på Holmlia skole. Foto ROBERT S. EIK
BENJAMIN: Benjamin Hermansen (15) ble stukket ned og drept av nynazister på Holmlia. Her fra en minnemarkering på Holmlia skole. Foto ROBERT S. EIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Var Benjamin Hermansen et tilfeldig offer da han ble drept av nynazister for tjue år siden? Kom den grusomme hendelsen som lyn fra klar himmel? Hvor omfattende var den nynazistiske virksomheten i Norge?

Dette er spørsmål Anne Bitsch prøver å gi svar på i boka «Brorskapet, en historie om drapet på Benjamin Hermansen».

Forfatteren har ettergått politiets arbeid ved å gå gjennom vitneobservasjoner og tekniske bevis som aldri ble tatt med «i rettssystemets offisielle historie», som hun skriver. Hun har saumfart avhørsreferater og chatlogger fra politiets saksdokumenter og intervjuet vitner og folk som sto offeret og de tre gjerningspersonene nær.

En sein fredagskveld

Drapet skjedde på Åsbråten på Holmlia seint fredag kveld 26. januar 2001. 15 år gamle Benjamin Hermansen, med norsk mor og ghanesisk far, står og prater med vennen Hadi Ghalegolabi utenfor Sparbutikken i nærheten av hjemmet. En metallic-blå Ford Granada dukker plutselig opp. To menn iført klær med nazisymboler går ut av bilen mens en kvinne blir sittende igjen. De to kameratene prøver å flykte, men Benjamin, som har vondt i beinet etter et uhell på fotballbanen, er ikke rask nok og blir drept med flere knivstikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.