Anmeldelse: Bjørn H. Samset, «2070 - alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den»

Oppskrift på en vidunderlig verden

Bjørn H. Samset kan enormt mye om klima. Nå tar prøver han å løse klimakrisen på forskudd.

KLIMAEKSPERTEN: Bjørn H. Samset viser en tilkjempet optimisme i boka si, men legger ikke skjul på at vi går en vanskelig tid i møte. Foto: Nina Hansen
KLIMAEKSPERTEN: Bjørn H. Samset viser en tilkjempet optimisme i boka si, men legger ikke skjul på at vi går en vanskelig tid i møte. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

«2070 - alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den»

Bjørn H. Samset

Sakprosa

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2021

«Kunnskapsrikt, optimistisk og omstendelig.»
Se alle anmeldelser

Et høydepunkt i Bjørn H. Samsets karriere fant sted i 2018. Da ble han med i FNs klimapanel. Han har siden lest en uendelig rekke fagartikler og skrevet utallige sammendrag. Det hele endte med at han fikk hovedansvaret for et av kapitlene i FNs siste og mye diskuterte klimarapport. Den ble en øyeåpner for mange. Det kan også hans nye bok bli. Han er nemlig mannen bak den nye klimaoptimismen.

Man skal ikke ha lest mange sidene i «2070» før man merker at man har å gjøre med en kvalifisert og kunnskapsrik forfatter. Riktignok har han en hang til tunge formuleringer. At han snakker om «null utslipp» og ikke «nullutslipp», tyder på at han for det meste skriver på engelsk. Men viktigere er det at han har utgitt en ambisiøs bok om klimakrisen. Han nøyer seg ikke med å gjenta hvordan vi har havnet i ulykken. Han vil også fortelle oss hvordan vi kan løse den – og i fellesskap skape en vidunderlig ny verden.

Må rydde opp

Hans oppskrift er gjenkjennelig. Den begynner med å se mulighetene vi har, og handle deretter. Bare da kan vi nå målet om nullutslipp av klimagasser fra olje, gass og kull i år 2070. Det vil føre til at klimaet igjen stabiliserer seg og snittemperaturen ender på rundt to grader over det den var for 150 år siden.

Hele kloden vil fortsatt være beboelig. Også de varmeste områdene langs ekvator. Muligens også de isfrie polarstrøkene, om jeg forstår Samset rett. Ja, det er mye å glede seg over. «Tenk for noen muligheter de får til å forme vår nye verden», får han seg til å skrive om ungdommene som skal prøve å rydde opp etter oss.

Hans optimisme har også dukket opp andre steder i klimadebatten de siste ukene. Nå er det som om troen på løsninger er blitt mye større enn frykten for ragnarok. Riktignok går ikke Samset like langt som tidligere professor Jonny Hesthammer og forsker Sunniva Rose gjorde i en kronikk i Aftenposten denne uka. De to gledessprederne hevdet at dagens ungdom kan se fram til en spennende framtid, som om det er en gladsak at verden i beste fall vil være to grader varmere i 2100.

Heldigvis er Samsets optimisme langt mer tilkjempet når det kommer til stykket. Jo nærmere han kommer sine forslag til løsninger, desto mer utopisk og svevende blir hans argumentasjon. Det hele munner ut i en slags science fiction fortelling om Kims liv fra 2020 til 2070. Det er en vakker fortelling om naive forhåpninger om fred og samarbeid.

Klimakrisens årsaker

Bokas beste kapitler handler om årsakene til klimakrisen. Samset starter med å forklare hva klimaet er. Tydelig inspirert av Jens Bjørneboes beskrivelse av kloden som en tynn skorpe av gress og fruktbar jord, beskriver han klimaet. Det vil si de omkring 40 000 meterne med luft, hav og jord vi lever våre liv i. I 10 000 år har klimaet i dette tynne laget vært stabilt og forutsigbart. Vi har kunnet bosette oss langs havene, sjøene og elvene for å dyrke jorda der den er på sitt mest fruktbare. I denne perioden har gjennomsnittstemperaturen ikke variert med mer enn én grad per tusende år.

Men nå er det stabile klimaet en saga blott og årtusener med forutsigbar temperatur, vind og nedbør over. De siste 50 åra har klodens gjennomsnittstemperatur økt med én – 1 – grad. Altså raskere og kraftigere enn noen gang tidligere de siste 10 000 åra. Det er interessant at Samset må minne leseren om at han ikke har skrevet en dommedagsbok etter å ha skildret konsekvensene av at kloden har feber.

Han viser seg som en strålende formidler når han forklarer hvorfor lufta, jorda og havene er blitt varmere. At det skyldes forbrenning av kull, olje og gass, er ingen overraskelse. Men jeg har ikke lest en mer anskuelig forklaring på hvorfor opphopning av CO₂ i atmosfæren fører til at drivhuseffekten blir sterkere. Da merker man at den fysikkutdannede klimaforskeren er på hjemmebane. Disse partiene er rett og slett pedagogiske mesterstykker.

Naivt og idyllisk

Men Samset går ikke av veien for å reflektere over de samfunnsvitenskapelige og filosofiske konsekvensene av klimakrisen. Gang på gang hevder han at vi lever i en ny, uforutsigbar, og i siste instans, ukjent verden. Den likner ikke på den verden mennesker har levd ifra år null og fram til omkring 1950 – da klimaendringene begynte å skyte fart. Vi vet heller ikke hvordan den kommer til å utvikle seg.

Det vi med sikkerhet vet, er at vi må bekjempe klimaendringene samtidig som vi hele tida må tilpasse oss dem. Vi må fase ut olje, gass og kull mens hetebølgene blir sterkere, havnivået høyere, orkanene kraftigere og nedbørsmengdene større. Samset legger ikke skjul på at vi går en vanskelig og tøff tid i møte. Det er ikke rart om det også rokker ved hans tilkjempede optimisme.

De siste kapitlene om veien forbi klimakrisen er blitt svært omstendelige. Framstillingen er oppramsende, og argumentasjonen svakt forankret i kunnskap. Det kan virke som om de optimistiske ambisjonene har vokst Samset over hodet. Analysene er i alle fall like tynne som ozonlaget var på 1980-tallet.

Hans bebude løsning på klimakrisen ender da også med den nevnte science fiction fortellingen. Den er uten tvil av det naive og idylliske slaget. Akkurat slik såkalt løsningsorienterte politikere, industriledere og næringslivstopper ønsker seg. De vil jo helst fortsette å snakke i store ord uten at noe blir gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer