Oppskrift på filmsuksess

Ingrediensene i de store kassasuksessene er avslørt...

Hvis du synes de store kassasuksessene har uteblitt denne kinohøsten, kan du nå finne trøst i fortiden. I dag kommer boka som gir deg de store filmsuksessens historie. Robert Tanitchs bok «Blockbuster» tar for seg hvert års nummer-en film siden 1930, og avslører hvilken oppskrift som gir suksess.

Oppskriftens ingredienser er en dæsj dverger, ranere og syngende nonner, sammen med tre deler spøkelser, kjærlighet og hunder.

- Det som overrasker mest er hvor lite kinopublikummets smak har forandret seg: Katastrofer, skilsmisse og dalmatinere - faktisk alle typer søte hunder, sier Tanitch til FilmUnlimited.

Skrekk, komedie og morsom skrekk.

Filmhistorien viser at hvert års største kassasuksesser kan deles opp i noen få kategorier. Skrekk har alltid fascinert folk, gjerne kombinert med komikk. Faktisk er de fleste suksesser morsomme, men en ren komedie ser man sjelden på toppen av listene.

Musikalen var lenge publikums favoritt, men det var for førti år siden. Den siste musikalen som gikk til topps på inntjeningspallen var Rodgers og Hammersteins «South Pacific» fra 1958.

Den altoppslukende kjærlighet.

En annen vinner blant publikum er den store kjærlighetshistorien, eksempelvis «Tatt av vinden» (1939) og «Love Story» (1970).

Filmsuksessenes mest dominante trekk de siste 70 åra er allikevel dreiningen mot barnefilm. Fra Walt Disney til Spielbergs «ET», manusforfattere må ta det unge publikum med i betraktningen hvis de vil nå toppen.

SUKSESS: Clark Gable og Vivien Leigh i «Tatt av vinden», en av filmhistoriens store suksesser.